Συγκινητική τελετή απονομής του Μεταλλίου Lord Byron 2025 στις Victoria Hislop και Alicia Elsbeth Stallings

Συγκινητική τελετή απονομής του Μεταλλίου Lord Byron 2025 στις Victoria Hislop και Alicia Elsbeth Stallings

Σε ατμόσφαιρα υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η απονομή του Μεταλλίου Φιλελληνισμού Lord Byron 2025 σε δύο διεθνώς καταξιωμένες κυρίες της λογοτεχνίας, τη Βρετανίδα συγγραφέα Victoria Hislop και την Αμερικανίδα ποιήτρια και καθηγήτρια ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Alicia Elsbeth Stallings.

Ο θεσμός της διάκρισης του Μεταλλίου Lord Byron αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό από το 2021 και σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών απονέμεται, ετησίως, σε σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της διπλωματίας, του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Οι σταδιοδρομίες τους συνέβαλαν στην κοινωνία με έργο και δράσεις που εναρμονίζονται με τις αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε απογόνους Φιλελλήνων που προσέφεραν την υποστήριξή τους κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Η απόδοση του διπλώματος και του Μεταλλίου έγινε από τον Πρόεδρο και ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Μιχάλη Τιβέριο, και τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό.

«Η Ακαδημία Αθηνών και η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό επιθυμούν δια μέσου των βραβεύσεων Lord Byron Medal και Lord Byron Award να τιμήσουν την έννοια του Φιλελληνισμού. Η ύπαρξή του έχει άχρονο προσδιορισμό και η έκφρασή του γιγαντώθηκε κατά τον 19ο αιώνα με τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Μιχάλης Τιβέριος.

Και συνέχισε: «Οι σημερινές τιμώμενες εργάστηκαν και εργάζονται επί σειρά ετών για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοσή του ως κοινού τόπου αναφοράς όλων μας. Για εκείνες, όπως και για τον Μπάιρον, η Ελλάδα είναι πατρίδα επιλογής.».

Ο ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, παρουσίασε στην κατάμεστη Ακαδημία Αθηνών τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία και το αξιοθαύμαστο έργο των δύο βραβευόμενων, χαρακτηρίζοντας τες ως «δύο εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, διεθνώς καταξιωμένες, όπου δια μέσου του πνευματικού και κοινωνικού έργου τους δίνουν σάρκα και οστά σε ό,τι ορίζεται στις μέρες μας ως Σύγχρονος Φιλελληνισμός».

«Η Victoria και η Alicia πορεύονται υπερήφανα στο δρόμο που χάραξε ο σπουδαίος ρομαντικός ποιητής ενισχύοντας την ιδέα της ελευθερίας και της αδελφοσύνης, ενάντια στην πάσης φύσεως αδικία.»

Η Victoria Hislop και η Alicia Stallings ευχαρίστησαν την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και την Ακαδημία Αθηνών για τη βράβευσή τους, επιβεβαιώνοντας ότι το πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα παραμένει πάντα επίκαιρο.

Loading

Play