Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας υπέγραψαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Σμύρνης

Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας υπέγραψαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Σμύρνης

Η Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίες υπεγράφη στο ιστορικό Δημαρχε΄λιο της Μυτιλήνης.

Επικεφαλής πολυάριθμης ομάδας αυτοδιοικητικών, οικονομικών και άλλων κοινωνικών παραγόντων του Δήμου της Σμύρνης επισκέπτεται σήμερα τη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος της Σμύρνης Τούντς Σογιέρ.

Τον Τούρκο Δήμαρχο και την αντιπροσωπία της Σμύρνης υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπό τους ήχους ορχήστρας με σαντούρια και παραδοσιακούς χορούς, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λέσβου καθώς και αντιπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών και οικονομικών φορέων του νησιού.

Το μεσημέρι, ο Δήμαρχος της Σμύρνης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης υπέγραψαν Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας με την οποία «δεσμεύονται να προωθήσουν την ειρήνη, τη φιλία και τη συνύπαρξη μεταξύ των κοινοτήτων τους» εκτιμώντας «και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τους ιστορικούς δεσμούς και τις πολιτιστικές ομοιότητες που μοιράζονται η τουρκική και η ελληνική κοινότητα» αλλά και «αναγνωρίζουν τη σημασία της δημιουργίας δεσμών και της ενίσχυσης της κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Σμύρνης και της Λέσβου».

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία

Με το κοινό ντοκουμέντο το οποίο υπέγραψαν, τα δύο μέρη συμφωνούν ως προς τα εξής:

1. Ειρήνη και φιλία: Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν και να προωθήσουν μια ειρηνική και φιλική σχέση μεταξύ των δήμων Σμύρνης και Λέσβου.

2. Πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία: Θα υποστηρίζουν προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και κοινές κοινοτικές εκδηλώσεις που προωθούν την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας.

3. Οικονομική συνεργασία: Θα διερευνήσουν ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία και εμπόριο, με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αντίστοιχες περιοχές τους.

4. Προώθηση του τουρισμού: Θα συνεργαστούν για την προώθηση του τουρισμού μεταξύ Σμύρνης και Λέσβου, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά των περιοχών τους, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες και προωθώντας τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των τουριστών και από τις δύο κοινότητες.

5. Διαχείριση κρίσεων και ανθρωπιστική υποστήριξη: Σε περιόδους κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, τα δύο μέρη παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη και βοήθεια στις κοινότητες του άλλου μέρους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση.

6. Τακτικές διαβουλεύσεις: Θα πραγματοποιούν περιοδικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και για την αξιολόγηση της προόδου της παρούσας συμφωνίας.

7. Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Αμφότερα τα μέρη σέβονται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ποικιλομορφία των κοινοτήτων του άλλου μέρους, προωθώντας μια ατμόσφαιρα συμμετοχικότητας και αποδοχής.

8. Επίλυση διαφορών: Τυχόν διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας, επιλύονται μέσω φιλικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών».

Τέλος στη Συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα σημειώνεται ότι αυτή «μπορεί να καταγγελθεί με αμοιβαία συναίνεση ή σε περίπτωση ουσιώδους παραβίασης των διατάξεών της από οποιοδήποτε μέρος».

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συμφωνίας Ειρήνης και Φιλίας των Δήμων Μυτιλήνης και Σμύρνης ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δυο, πόλεις και σημείωσε την ανάγκη «να αναπτυχθεί η διπλωματία των πόλεων. Το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας και ανάπτυξης των δυο λαών».

Ο Τούρκος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δυο γειτονικών πόλεων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης και της Μυτιλήνης. «Του χρόνου θα συνεχιστεί και μάλιστα συζητιέται να μπουν περισσότερα δρομολόγια» ανέφερε.

«Οι δυο ακτές μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Και στο ερώτημα αν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε ή να συμβιώνουμε απαντάμε ότι θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Κάποιοι μπορούν αν ζουν με ρήξεις, να επιβιώνουν από τις ρήξεις, οι δυο λαοί όμως μπορούν και πρέπει να είναι αγαπημένοι μεταξύ τους να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε στέρεους δεσμούς συνύπαρξης και φιλίας», είπε ο κ. Τούντς Σογιέρ.

Στη συνέχεια οι δυο Δήμαρχοι συμμετείχαν σε συνάντηση που οργανώθηκε από την Ελληνική κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και την Τουρκική οργάνωση «Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» .

Το απόγευμα στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης θα προβληθεί η ταινία ντοκιμαντέρ «Komünist Osman» σε παραγωγή του Ομπέν Ουλού και σκηνοθεσία του Γκιοκμέν Ουλού. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από 63 άτομα και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του αγωνιστή για την Εργασία, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, ιστορικού δημάρχου επί τέσσερις θητείες στην περιοχή Δικελί της Σμύρνης και παλιού φίλου της Μυτιλήνης, Οσμάν Οζγκιούβεν. Υπερήλικας και με πολλά προβλήματα υγείας ο κ. Οζγκιουβέν ήρθε το πρωί στη Μυτιλήνη για να πάρει μέρος στην εκδήλωση που οργανώνεται στη Μυτιλήνη προς τιμή του.

Δείτε επίσης: Επίτιμοι δημότες Ανδραβίδας – Κυλλήνης ανακυρήχθηκαν Σακελλαροπούλου και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Loading