Προγραμματική συμφωνία που αφορά εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης για την επαγγελματική αναδοχή υπογράφηκε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και τον αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης και πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ, Πέτρο Καλαντώνη.
Η συμφωνία εστιάζει, συγκεκριμένα, στο έργο «Τοποθέτηση ανηλίκων με αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική πάθηση και/ή σοβαρή ψυχική αναπηρία σε επαγγελματίες αναδόχους» και αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη κατάρτιση.
Κατά την υποδοχή της κυρίας Ζαχαράκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής, επεσήμανε την ετοιμότητα και καταλληλότητα του ΠΑΔΑ να συμβάλει μέσω των γνωστικών αντικειμένων στις κοινωνικές, διοικητικές και οικονομικές επιστήμες, καθώς και στις επιστήμες υγείας και πρόνοιας, για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Πίστευε ότι η αποστολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περιλαμβάνει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και των ερευνητικών καινοτομιών στην κοινωνία.
Προ της υπογραφής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επιβεβαίωσε το φιλικό και άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και τη διάθεση τους για δράσεις που θα αποδώσουν απτά αποτελέσματα στην ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε «διπλά χαρούμενη, ως εκπαιδευτικός και ως υπουργός», αναφέροντας ότι «μπαίνουν τα θεμέλια της θεωρητικής κατάρτισης των επαγγελματιών ανάδοχων παιδιών με αναπηρία». Τόνισε ότι το ΠΑΔΑ αναλαμβάνει την ευθύνη της εκπαίδευσης και θα παρέχει συναφή γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την παιδική προστασία, τη φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία, την αναδοχή και την ενδυνάμωση της οικογένειας. Σημείωσε επίσης ότι η επαγγελματική αναδοχή ενός παιδιού με αναπηρία συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη για τον γονέα που θα το φροντίσει, και για το υπουργείο είναι επιτακτική η θεωρητική κατάρτιση των επαγγελματιών ανάδοχων. Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση να συνδεθούν τα παιδιά με αναπηρία που διαβιούν σήμερα σε ιδρύματα με μια οικογένεια πριν την ολοκλήρωση της αναδοχής τους. Ως έμπρακτη στήριξη των επαγγελματιών ανάδοχων, αυξάνει τη μηνιαία αποζημίωση στα 1.850 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, σημείωσε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΠΑΔΑ θα υποστηρίξει την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας στο μέγιστο δυνατό. Εξέφρασε επιπλέον τις ευχαριστίες του σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου που εργάστηκαν για αυτήν την αμοιβαία πρωτοβουλία.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, τόνισε ότι «το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων επαγγελματιών αναδόχων, ώστε να μπορούν να αναλάβουν παιδιά με σοβαρές ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της φροντίδας, κατανοώντας τις εξεζητημένες τους ανάγκες και ενισχύοντας τη διαδικασία κοινωνικής τους ένταξης». Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές στήριξεις μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για επαγγελματίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς εποπτείας αναδόχων σε όλη τη χώρα.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρογιάννης. Στην εκδήλωση παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννος Λιβανός.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στη υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα συμμετέχουν μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματίες με ειδική εμπειρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη διεπιστημονική προσέγγιση και η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος.
Φωτογραφίες Ευτυχία Περιβολάρη