Στον απολογισμό του μέχρι τώρα έργου και των πρωτοβουλιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη συμφωνία του υπουργείου με τις συστημικές τράπεζες ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυθεντικοποίησης των στοιχείων των πολιτών μέσω των τραπεζικών κωδικών τους εκτός από τους κωδικούς του taxisnet.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιερρακάκης στον άμεσο σχεδιασμό και βασικό κομμάτι της στρατηγικής βρίσκονται οι ψηφιακές ταυτότητες, ο ενιαίος αριθμός του πολίτη, η ολοκλήρωση του αριθμού επείγουσας ανάγκης, 112, ενώ τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων σε μια κεντρική δομή που θα κινείται στην κατεύθυνση της διαλειτουργικότητας και της απλούστευσης των διαδικασιών. Ο υπουργός μίλησε για το τέλος στις ουρές στις εφορίες για τα πιστοποιητικά ληξιαρχικών πράξεων μέσω του μητρώου πολιτών, την διασύνδεση του g cloud με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την θεσμοθέτηση του gov.gr, την απλοποίηση αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ υπενθύμισε και την αναβάθμιση του πανελλήνιου σχολικού δικτύου.
Στο μεταξύ ο Νίκος Χριστοδούλου σύμβουλος της Deloitte παρουσίασε τη μελέτη που διενήργησε σχετικά με τον αντίκτυπο του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία. Όπως εξήγησε, η αύξηση της αξίας της αγοράς κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία το 2023, δημιουργώντας 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και 415.000 νέες θέσεις εργασίας σε τρίτους κλάδους το 2023.
Χορηγός Eπικοινωνίας: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων
Κάτια Παπαδοπούλου