Τους πιθανούς τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης βιοαποβλήτων αναζητά ο δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think. Έτσι, προχώρησε στην πειραματική χρησιμοποίηση των ξηραμένων υπολειμμάτων τροφών του δήμου (FORBI) ως εναλλακτικού καυσίμου στη βαριά βιομηχανία. Σχεδόν 8 τόνοι FORBI (Food Residue Biomass), δηλαδή τεμαχισμένα και αποξηραμένα υπολείμματα κουζίνας, συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τσιμεντοβιομηχανία και παρ’ όλο που αυτή η ποσότητα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της ημερήσιας ανάγκης καυσίμων, ωστόσο προέκυψαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την καταλληλότητα και τη διαχείριση του εναλλακτικού καυσίμου.
Πάνω σε αυτό και στα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού καυσίμου από την αποξήρανση των βιοαποβλήτων, αναφέρθηκε ο καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Λυμπεράτος, λέγοντας: «Το εναλλακτικό καύσιμο που έφτιαξε ο δήμος Χαλανδρίου μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, όπως το pet coke και το πετρέλαιο, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντική ποσότητα ενέργειας, αποτρέποντας τη χρήση ορυκτών πόρων, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και τα υπολείμματα τροφών που είναι το 40% των αστικών στερεών απορριμμάτων. Παράλληλα μειώνεται δραστικά το κλάσμα των απορριμμάτων που οδηγείται σε υγειονομική ταφή».
Ο κ. Λυμπεράτος είπε ακόμη πως το σενάριο αξιοποίησης του καυσίμου από τα υπολείμματα της κουζίνας (FORBI) κρίνεται απολύτως ρεαλιστικό και πρόσθεσε: «Αν η Αττική αξιοποιούσε με τεμαχισμό και ξήρανση τα βιοαπόβλητα που αποθέτει, θα παρήγαγε ετησίως περίπου 200.000 τόνους καυσίμου και θα μπορούσε να καλύψει πλήρως την παραγωγή, για παράδειγμα μιας τσιμεντοβιομηχανίας και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό έσοδο για τον δήμο και μια σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος, δεδομένου ότι αρκετές βαριές βιομηχανίες εισάγουν εναλλακτικά καύσιμα από άλλες χώρες».
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ορθή υλοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με ενημέρωση των πολιτών και χρήση κλειδιού για την πρόσβαση στον καφέ κάδο, ώστε να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα του υπολείμματος. «Η εμπειρία του Χαλανδρίου, βάσει και της πρόσφατης έρευνας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέδειξε ότι οι πολίτες όταν είναι σωστά ενημερωμένοι, ανακυκλώνουν σωστά. Η απόθεση των βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι έφτασε στο 50%, στα επίπεδα δηλαδή του εθνικού στόχου», κατέληξε ο κ. Λυμπεράτος.