Συμβουλές του ΕΟΔΥ για την πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων κατά τις εορτές

Συμβουλές του ΕΟΔΥ για την πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων κατά τις εορτές

Κατά την διάρκεια των εορτών, μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι τα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, τα οποία προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

  • – Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά.
  • – Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
  • – Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
  • – Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς.
  • – Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς τουλάχιστον για να διασφαλίσετε την κατάλληλη ψησίματος του κρέατος.

    – Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

    – Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Μετά την παρασκευή του φαγητού, τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό.

    – Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το σε δοχείο στο ψυγείο ή σε κρύο νερό, αλλά μην το αφήνετε στον πάγκο εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.

    – Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά εάν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.

    – Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη, καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως η Salmonella spp.

    – Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, καθώς και μετά από οποιαδήποτε επαφή με ζώα ή απορρίμματα.

    Loading

    Play