Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη και το… βιογραφικό του Αμερικανού επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
H επίσκεψη του γερουσιαστή και η συνάντησή του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν.
Στην έναρξη της συνάντησής τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Menendez είχαν τον παρακάτω διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι κ. Πρόεδρε στην Αθήνα. Γνωρίζω ότι υποδέχομαι έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία – ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.
Και εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξατε πάντοτε έναςάνθρωπος με αρχές, προσηλωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σας συναντώ και να συζητώ μαζί σας»
Ρόμπερτ Μενέντες: «Ευχαριστώ, καλημέρα (στα ελληνικά). Είναι μεγάλη μου τιμή, κ. Πρωθυπουργέ, που σας συναντώ και πάλι. Νομίζω πως η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Washington όταν σας έδωσα και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act. Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας. Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή και η σκέψη μου είναι με τους Έλληνες που έχασαν περιουσίες. Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό. Επομένως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε στο ζήτημα αυτό. Προφανώς η Κλιματική Αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα.
Επομένως, εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο και, τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τις χώρες μας, που αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διεθνώς και αναφέρομαι και στα ζητήματα δημοκρατίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και πάλι λοιπόν. Ανυπομονώ για την συζήτησή μας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή.»
Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Το βιογραφικό Μενέντες και η στήριξη στην Ελλάδα
Διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πρωτοστάτησε το 2019 μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο στην πρωτοβουλία για την East Med Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους.
Η πρωτοβουλία αυτή εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Τον Ιούνιο, ο κ. Μενέντεζ προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» ( «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία»).
Στην συγκεκριμένη πρόταση – η οποία συντάχθηκε και πάλι από κοινού με τον Μ. Ρούμπιο – περιλαμβάνεται σειρά εισηγήσεων για τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, δε, ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
Η συγκεκριμένη πρόταση διαπνέεται και υποστηρίζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζητείται από την αμερικανική διοίκηση να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το σχήμα συνεργασίας 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).
To συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να απαντήσει σε προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πρόκειται για μια ήδη εδραιωμένη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες που αποτελούν σταθερούς, αξιόπιστους και δημοκρατικούς εταίρους, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια οπτική για τις προκλήσεις στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Ρ. Μενέντεζ έχει πρωτοστατήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στη συζήτηση για την κατοχή των ρωσικών S-400 από την Τουρκία – πραγματικότητα ασύμβατη με την ιδιότητα της συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ – με την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της, στη βάση του νόμου CAATSA.
- Σημαντικές πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 29 Νοεμβρίου
- Καταυλισμός Τέγκελ: Το πρώην αεροδρόμιο του Βερολίνου γίνεται το μεγαλύτερο κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη
- Σημαντικές εξελίξεις στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
- Ηθικά διλήμματα σε έναν όμορφο και τρομακτικό κόσμο
- Δύσκολη η νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ: Μεγάλες ευθύνες μπροστά
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr