Υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο (pic & vid)

Συζήτησαν θέματα που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα και το Βατικανό

Στην Αθήνα βρίσκεται όπως είναι γνωστό ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη θέματα τα οποία αφορούν και την Ελλάδα αλλά και το Βατικανό με τον Πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί για το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε ότι η φετινή του επίσκεψη έχει μια ιδιαίτερη σημασία λόγω του ότι συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτήν την ένδοξη πόλη»

Ο Πάπας στην ομιλία του είπε:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση». 

Όπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».

Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός». Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας». 

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δείτε επίσης: Συγκλονιστική στιγμή στο Φως στο Τούνελ: Βρέθηκε μετά από πέντε μήνες η μητέρα από την Κω (vid)