Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για το βρέφος στην Κωνσταντινούπολη – «Καμία απάντηση από το Υπουργείο Υγείας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης παραμένει για άλλη μια μέρα ο Διονύσης – Ραφαήλ Δήμου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν προέκυψε, σχετικά με την αεροδιακομιδή του Διονύση – Ραφαήλ Δήμου από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη ο μικρός. Η Politic από χθες είχε ενημερώσει για το μαρτύριο που περνά η οικογένεια, καθώς για διάφορους ανεξήγητους λόγους το 5 μηνών βρέφος παραμένει στην Τουρκία, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Στο πλευρό του μικρού στην Πόλη βρίσκεται η μητέρα του, Βέρα Μυστρίδου, αλλά και η γιαγιά του, με τον πατέρα, Φώτη Δήμου, να παραμένει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κατερίνη, όπου είναι το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να φροντίζει την κόρη του. Με σημερινές δηλώσεις της στην Politic η κα. Μυστρίδου ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα, καθώς δεν προκύπτει από κάπου ότι θα καταστεί δυνατή η αεροδιακομιδή του γιου της στην Αθήνα εντός της αυριανής ημέρας.

«Ο σύζυγός μου μίλησε με το Υπουργείο Υγείας και εξήγησε τι έχει γίνει όλες αυτές τις ημέρες. Του ζήτησαν να καλέσει σε άλλα γραφεία, πράγμα που προσπάθησε να κάνει, αλλά δεν σήκωναν τα τηλέφωνα. Τότε επικοινώνησε με τη γραμματεία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, δίνοντας το τηλέφωνο του Αυξέντιου Καλαγκού, ο οποίος εγχείρησε τον γιο μας στην Κωνσταντινούπολη. Δεν λάβαμε καμία απάντηση μέχρι τώρα», ανέφερε αρχικά η Βέρα Μυστρίδου.

«Δεν γίνεται να μείνουμε στην Κωνσταντινούπολη για άλλες τρεις εβδομάδες»

Για άλλη μια φορά πιστοποιήθηκαν… περίτρανα οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί -ακόμα και για τόσο σοβαρά θέματα υγείας- από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Σημειώνεται ότι ο Διονύσης – Ραφαήλ είναι καλά στην υγεία του, με τους γιατρούς στην Κωνσταντινούπολη να μειώνουν καθημερινά τη χορήγηση οξυγόνου. «Αυτή τη στιγμή του χορηγείται οξυγόνο σε ποσοστό 50%. Αν το κατεβάσουμε και άλλο, θα πρέπει να αποσωληνωθεί. Εμείς θέλουμε η αποσωλήνωση να γίνει στην Αθήνα, διότι χρειάζεται να ξέρουμε αν στένεψε η τραχεία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει τραχειοστομία, που θα μας κρατήσει στο νοσοκομείο για άλλες τρεις εβδομάδες. Δεν θέλουμε να μείνουμε για τόσο μεγάλο διάστημα στην Πόλη, καθώς ήδη είμαστε εδώ σχεδόν τρεις εβδομάδες», σημείωσε η μητέρα του Διονύση – Ραφαήλ.

Ο παιδοκαρδιοχειρούργος, Αυξέντιος Καλαγκός, δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα χρειαστεί τραχειοστομία, ωστόσο έχει ενημερώσει την οικογένεια ότι σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, τότε μέσα σε λίγες ημέρες το βρέφος θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Η αεροδιακομιδή του μικρού παραμένει στο… αέρα, ενώ το επόμενο 24ωρο θεωρείται καταλυτικό, καθώς στη συνέχεια η Τουρκία θα μπει σε δεκαήμερο αργιών και τα πάντα θα υπολειτουργούν. «Κατά την αεροδιακομιδή στην Αθήνα, ο γιος μας θα είναι διασωληνωμένος. Αν δεν έρθουμε μέχρι αύριο, τότε θα χάσουμε τουλάχιστον άλλες δέκα μέρες. Δεν γίνεται το παιδί να μείνει διασωληνωμένο στην Κωνσταντινούπολη για άλλες δύο εβδομάδες. Ζητάμε όλα αυτά να γίνουν στην Ελλάδα, σε διαφορετική περίπτωση ο Διονύσης – Ραφαήλ θα παραμείνει διασωληνωμένος, ενώ είναι καλά στην υγεία του», υπογράμμισε η Βέρα Μυστρίδου.

Γολγοθάς δίχως για τον μικρό και την οικογένειά του

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η κατάσταση για την οικογένεια όσο περνούν τα 24ωρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η παραμονή της μητέρας του μικρού στην Πόλη, συνοδεύεται και από σημαντικά έξοδα σε καθημερινή βάση. Η κα. Μυστρίδου διαμένει σε ξενοδοχείο μαζί με τη μητέρα της και απαιτούνται σημαντικά ποσά, τόσο για τη διαμονή, όσο και για τις μεταφορές στο νοσοκομείο, αλλά και το φαγητό. Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, η οικογένεια έχει στο πλευρό της τον Οργανισμό «Πράξη Αγάπης» και τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν προσφέρει μικρά και μεγάλα ποσά, ενισχύοντας τον αγώνα του Διονύση – Ραφαήλ Δήμου. «Ο Οργανισμός μας πληρώνει το ξενοδοχείο, τα φαγητά και γενικά ό,τι χρειαστούμε. Στην αρχή είχα κάποια λεφτά στην άκρη και δόθηκαν σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, όπου διέμενα το προηγούμενο διάστημα για να είμαι δίπλα στον γιο μου που νοσηλευόταν στο “Αγία Σοφία“. Εδώ και 2,5 μήνες μπήκαμε στο “Πράξη Αγάπης” και καλύπτονται όλα μας τα έξοδα μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, έχω ξεμείνει από χρήματα, διότι αν πάω σε τράπεζα να βγάλω μετρητά, τότε θα μου κρατήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσό. Συνεπώς, είτε θα πρέπει κάποιος να έρθει στην Πόλη και να μου φέρει χρήματα, είτε θα πρέπει να γυρίσω στην Ελλάδα, να πάρω μετρητά και να επιστρέψω στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμα και γι’ αυτό ζητάμε να πραγματοποιηθεί άμεσα η αεροδιακομιδή στην Αθήνα», επεσήμανε η Βέρα Μυστρίδου.

Σημειώνεται ότι ο Γολγοθάς της οικογένειας αναφορικά με την αεροδιακομιδή συνεχίζεται, καθώς οι διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο το «Αγία Σοφία» και το «Ωνάσειο» αρνούνται να δεχτούν τον μικρό. «Από το “Αγία Σοφία” μας λένε ότι έχουν μόνο μία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ Παίδων, ενώ από το “Ωνάσειο” μας προτρέπουν να παραμείνει ο μικρός στην Πόλη», κατέληξε η Βέρα Μυστρίδου.

Θα υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας ή θα χαθεί και άλλος χρόνος;

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, γεννώνται πραγματικά πολλές απορίες. Αρχικά πώς γίνεται δύο ελληνικά νοσοκομεία να αρνούνται να χειρουργήσουν ένα βρέφος πέντε μηνών, αναγκάζοντας την οικογένεια να στραφεί στη λύση της Κωνσταντινούπολης; Εν συνεχεία, πώς γίνεται τα εν λόγω νοσοκομείο να αρνούνται να νοσηλεύσουν τον μικρό, ενώ ήδη έχει χειρουργηθεί και είναι καλά στην υγεία του; Το Υπουργείο Υγείας δεν θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να δρα άμεσα και να μην αφήνει να ταλαιπωρείται κατά αυτόν τον τρόπο η οικογένεια;

Εδώ και πέντε μήνες ο Διονύσης – Ραφαήλ Δήμου έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και κατάφερε να βγει νικητής. Η οικογένειά του όλο αυτό το διάστημα ζούσε ένα δράμα και είναι αδιανόητο να συνεχίζεται το μαρτύριο, παρότι κύλησαν όλα ομαλά στο χειρουργείο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, εφόσον τα δύο νοσοκομεία δεν προτίθενται να αναλάβουν τη νοσηλεία του μικρού, το Υπουργείο Υγείας να δείξει -έστω και την ύστατη ώρα- αντανακλαστικά και να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή του παιδιού στην Ελλάδα. Δεν νοείται το 2023 -σε μια ευρωπαϊκή χώρα- να μην υπάρχουν διαθέσιμα νοσοκομεία, για να νοσηλευτεί ένα βρέφος και να ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα υγείας, με το οποίο διαγνώστηκε από την ημέρα της γέννησής του.

Δείτε επίσης: Σουδάν: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Έλληνες – Προσπάθεια για παροχή βοήθειας στους δύο τραυματίες

Loading