Συνέδριο για την ανεκτικότητα από την πρεσβεία των Η.Α. Εμιράτων στην Αθήνα

Συνέδριο για την ανεκτικότητα από την πρεσβεία των Η.Α. Εμιράτων στην Αθήνα

Με την ενδιαφέρουσα συζήτηση για την έννοια της ανεκτικότητας στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου για την ανεκτικότητα, που διοργανώνεται από την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα.

Πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο να προβάλλει το μοντέλο ανεκτικότητας των Εμιράτων, όπου η κυβέρνηση εργάζεται για να καλλιεργήσει την κουλτούρα της αποδοχής του άλλου.

Σε μία χώρα στην οποία ζουν περίπου 200 εθνικότητες, όπου έχει κομβικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής το υπουργείο Ανοχής -που λειτουργεί από το 2016-, γίνεται συστηματική δουλειά για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του ο εξτρεμισμός και η μισαλλοδοξία, όπως τόνισε ο Δρ. Μοχάμεντ Ελσάιντ Ελ Δάκακ, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Εμιράτων, που πήρε μέρος στο συνέδριο.

«Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχουν περισσότερες από 45 εκκλησίες», όπου προσεύχονται Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Κόπτες, Αρμένιοι, Ευαγγελιστές και άλλοι, ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα Μοχάμεντ Μιρ Ελ Ράισι, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου.

«Το Ισλάμ υποχρεώνει τους πιστούς να ακολουθούν ηθικές αρχές ακόμα και σε περίοδο πολέμου», πρόσθεσε ο Δρ. Μοχάμαντ Αμπντούλ Ραχίμ Σουλτάν Αλ Ουλάμα, μέλος της Ανώτατης Ένωσης Μουσουλμάνων Μελετητών στο Ντουμπάι.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην έννοια της ανοχής στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις αρχές των Εμιράτων προς την κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης, με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, εκπροσώπων της Αρμενικής και της Ευαγγελικής εκκλησίας στην Ελλάδα, διπλωματών και πανεπιστημιακών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζή, ο οποίος αναφέρθηκε στις διασκέψεις που διοργάνωσε η Ελλάδα για την προώθηση της διαθρησκευτικής ανοχής και του στρατηγικού της ρόλου στην περιοχή ως παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα σε ένδειξη σεβασμού προς τους μουσουλμάνους και τους Άραβες, με τους οποίους – όπως είπε – «συνδεόμαστε με δεσμούς φιλίας» ανέλαβε την πρωτοβουλία ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα με δημόσια χρηματοδότηση.

Το 2019 έχει χαρακτηρισθεί ως «έτος Ανεκτικότητας» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έγινε δεκτός με τιμές την 1η Φεβρουαρίου ο πάπας Φραγκίσκος, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα, Ελ Ράισι, ο διάδοχος πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ αποφάσισε την κατασκευή του «Οίκου του Αβραάμ», ενός Μουσείου Θρησκειών, όπου θα συνυπάρχουν ένα τζαμί, μία εκκλησία και μία συναγωγή. Οι εργασίες ανέγερσης του «Οίκου του Αβραάμ» θα ολοκληρωθούν το 2022.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play