Συνέντευξη Τύπου από τον Β. Κικίλια σήμερα στις 11:30 για τις πυρκαγιές

Στις 2μμ χθες η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν πως δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στη Μαγνησία.

Λίγες ώρες αργότερα οι φλόγες είχαν υποχρεώσει τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε μία ακόμη εκκένωση διά θαλάσσης στη Νέα Αγχίαλο, η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί διαδοχικά ωστικά κύματα από τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

propoli

Οι φλόγες, αφού πρώτα κινήθηκαν μεταξύ των οικισμών της περιοχής προκαλώντας διαδοχικά μηνύματα από το 112, πέρασαν την περίμετρο της αεροπορικής βάσης και έφτασαν σε σημείο όπου υπάρχουν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών.

Οι εκρήξεις που ακολούθησαν καταγράφηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που ήταν σε ζωντανές συνδέσεις και προκάλεσαν σοκ. Και ανησυχία για την ασφάλεια του προσωπικού της βάσης, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των αεροσκαφών.

Αμέσως δόθηκε εντολή να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας τριών χιλιομέτρων, παράλληλα με απαγόρευση πτήσεων, με την εξαίρεση κάποιων μαχητικών που κρίθηκε απαραίτητο να μετακινηθούν.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που εκείνη την ώρα ήταν στην κηδεία του Περικλή Στεφανίδη. Και αυτό το περιστατικό καταγράφηκε από τις κάμερες. Παράλληλα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε και αυτός να ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις

Όταν πλέον η κατάσταση έδειχνε σημεία σταθεροποίησης, μετά τις 9 το βράδυ, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για “ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές» υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του κόμματός του και να τονίσει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πολιτών.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, επικοινώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Δυνάμεις της αστυνομίας “πέταξαν” οικογένεια έξω από το σπίτι της – Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος»

Loading