Με τον χαιρετισμό της υφυπουργού Ανάπτυξης, Ζωής Ράπτη, μέσω μηνύματος, ξεκίνησαν οι εργασίες της 2ης μέρας του συνεδρίου «Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Κρίση στη Μεσόγειο» από το δίκτυο CLIMPACT, στην Αθήνα.
Σε αυτό, η κα Ράπτη υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που εκπονεί το δίκτυο CLIMPACT και συγκεκριμένα, η δεύτερη φάση του, προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο μήνυμά της, μεταξύ άλλων, στη μερική χρηματοδότηση του έργου των 28, πλέον, πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων από Ελλάδα και Κύπρο, που απαρτίζουν το δίκτυο CLIMPACT II, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Για τη σημασία των συμπερασμάτων που προέκυψαν κατά το διήμερο Nicossia Risk Forum, μίλησε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, από τη Λευκωσία, ο Γιώργος Μπούστρας, Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα 28 μέλη του δικτύου παραμένουν δεσμευμένα να συνεργαστούν για την επιτυχία του CLIMPACT II, με στόχο να φέρουν κοντά όλες τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των χωρών της ΝΑ Μεσογείου.
Ο κ. Μπούστρας αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στον τομέα των πυρκαγιών και στην τεχνογνωσία την οποία εισάγει, αφομοιώνει και στη συνέχεια μπορεί να εξάγει η Κύπρος, με τη συνδρομή μεγάλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Για την αναγκαιότητα λήψης και εφαρμογής άμεσων πρωτοβουλιών σχετικά με την αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία στην ΝΑ Μεσόγειο, με τη συνδρομή της επιστήμης και της τεχνολογίας, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Κώστας Παπανικόλας, πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Παπανικόλας τόνισε τη σπουδαιότητα των συντονισμένων δράσεων μεταξύ των χωρών ΕΜΜΕ, δηλαδή: Μπαχρέιν, Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Λιβάνου, Ομάν, Παλαιστίνης, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Συρίας, Τουρκίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Υεμένης, όπου έχει καταγραφεί μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του Θερμοκηπίου σε σχέση με την Ε.Ε.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, σε πρακτικό επίπεδο, τα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 5 μονάδες και η μείωση της βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα τη σοβαρή λειψυδρία και τη μετανάστευση.
Χαρακτήρισε, δε, τα επακόλουθα αυτών, αν συνεχίσουμε με το μοντέλο Business as usual, δηλαδή, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις, ως «απόλυτη καταστροφή».
Μίλησε ακόμη για την Climate Change Initiative, πρωτοβουλία που όπως ανέφερε ο κ. Παπανικόλας, έχει οδηγό την επιστήμη και την τεχνολογία και όχι την πολιτική.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι το 2026, χρονιά που η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., η περιφερειακή συνεργασία και η εφαρμογή συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επακόλουθων της κλιματικής αλλαγής θα είναι υψηλή προτεραιότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ