Συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για τους βιομηχανικούς σχεδιαστές

Συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για τους βιομηχανικούς σχεδιαστές

Συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων που αφορά στο κομμάτι του βιομηχανικού σχεδίου προωθεί ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ώστε οι βιομηχανικοί σχεδιαστές να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω των καταστημάτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και να έχουνε μία κατανόηση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό γνωστοποιήθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΟΒΙ για την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

Όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, αναφέρθηκε στη σταθερή αύξηση των καταθέσεων διεθνώς, με πρωτοστατούσες την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο ίδιος, καταδεικνύει ότι πρέπει να σκεφτούμε πού τοποθετούμαστε ως Ελλάδα, τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο εθνικό σε σχέση με αυτό. Ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυξάνεται, αλλά και κεντρικοποιείται.

«Η Ευρώπη» σημείωσε, «δεν είναι το κέντρο του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα είμαστε στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν συνεργασίες με τους Ευρωπαίους εταίρους, να δουλέψουμε με οργανισμούς όπως το WIPO και τον EPO, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ξέρουμε ότι εμείς ως χώρα, όντας ακριβώς στο περιθώριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το πώς γίνεται αυτή η διασυνοριακή ροή βιομηχανικής ιδιοκτησίας».

Ο κ. Τσιαβός συνέχισε την παρουσίασή του, λέγοντας πως «υπάρχει δραματική άνοδος τεχνολογικά σύνθετων εφευρέσεων που απαιτούν εκπαίδευση τόσο από τον ΟΒΙ, όσο και από τους καταθέτες, και είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η πληθώρα των εγγράφων και των δεδομένων τα οποία παράγονται χωρίς να υπάρχουν διάφορες μορφές τεχνητής νοημοσύνης. Είναι επιτακτική η ανάγκη από μία στρατηγική συνολικά, αυτό που λέμε έξυπνης βιομηχανικής ιδιοκτησίας, να ακολουθήσει η χώρα τη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Η Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας έρχεται να διαδράσει, με διάφορες πρωτοβουλίες, τόσο εντός, όσο και εκτός του ΟΒΙ. Οπωσδήποτε πρέπει να συνδεθεί με τα περιφερειακά γραφεία (Patent Libraries) καθώς και με την τεχνολογική πληροφόρηση, δηλαδή το κομμάτι το οποίο παρέχει βασική πληροφορία για την τεχνολογία και τη στάθμη της τεχνικής στους πιθανούς καταθέτες. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνεργασίες με ερευνητικούς οργανισμούς, συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, για να είμαστε σε θέση να έχουμε και συνεργασία με τους κορυφαίους που προσφέρουν διδασκαλία. «Χρειάζεται να συντονιστούν οι φορείς που υπάρχουν στην Ελλάδα στα διάφορα γραφεία, να συνεχιστεί η ενεργή συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα, διότι έχουμε και την τύχη η Ελλάδα να διατηρεί τη θέση της προεδρίας της Ακαδημίας του Εποπτικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό χρειάζεται να ακολουθήσουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχει το Ευρωπαϊκό Γραφείο και μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε τις δράσεις μας».

Ο κ. Τσιαβός αναφέρθηκε συνοπτικά στους καταστατικούς σκοπούς της Ακαδημίας, όπως είναι να πιστοποιεί συμβούλους ευρεσιτεχνίας, να ενισχυθούν οι  νομικοί, να οργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια πέρα από το πρόγραμμα πιστοποίησης και να ενισχυθεί η ακαδημαϊκή έρευνα, όπως γίνεται, όχι μόνο στις νομικές επιστήμες, αλλά και στις οικονομικές και τις τεχνολογικές. «Χρειάζεται ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους διεθνούς κύρους» ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το WIPO, με το EPO και με το EUIPO και αναμένουμε να μας αναφέρουν τους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στο γνωμοδοτικό μας συμβούλιο, καθώς και άλλους Έλληνες ειδικούς που έρχονται από άλλους χώρους».

Ανέφερε επίσης, ότι το πιο σημαντικό σημείο είναι οι συνεργασίες μέσω προγραμματικών συμφωνιών με μεγάλους οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν στη δουλειά της Ακαδημίας. Ανέφερε ότι ήδη υπεγράφη η πρώτη προγραμματική συμφωνία με το European Public Law Organization, ενώ βρίσκεται και σε προχωρημένες συζητήσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς επίσης και με το WIPO με το οποίο αναμένεται να υπογραφούν 2 συμφωνίες στις αρχές Οκτωβρίου, μία συνολικά με τον ΟΒΙ και μία με την Ακαδημία σε σχέση με τη συνεργασία των δύο. «Στη νομική κατεύθυνση ελπίζουμε να έχουμε τη συνδρομή του EPLO», ανέφερε, «ενώ έχουμε μιλήσει πολύ αναλυτικά και με το CEIPI, ένα φορέας ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει στην κατάρτιση των επιμορφωτικών μαθημάτων. Επίσης, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για μία συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων που αφορά στο κομμάτι του βιομηχανικού σχεδίου και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για νέους σχεδιαστές, με τη βοήθεια της κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου, Προέδρου ΔΣ του ΤΑΠ, ώστε οι βιομηχανικοί σχεδιαστές να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω των καταστημάτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και να έχουνε μία κατανόηση των δικαιωμάτων τους».

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, πρόσθεσε πως «δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε την Ακαδημία αν δεν υπήρχαν όλοι οι πρόεδροι πριν από τον ΟΒΙ και όλοι οι γενικοί διευθυντές που μας επιτρέψανε να πάρουμε έναν οργανισμό που ήταν δυνατός. Ούτε θα μπορούσαμε να το κάνουμε εάν δεν είχαμε τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της παρούσας και της προηγούμενης. Επίσης, δεν θα ήταν δυνατό αν δεν είχαμε την αμέριστη υποστήριξη των εργαζομένων του ΟΒΙ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσαν δύο πάνελς ομιλητών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δημιουργία της Ακαδημίας η οποία οδηγεί στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας,  υλοποιώντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, ενώ επιπλέον, συνιστά ευκαιρία για την προσέλκυση σχετικών επαγγελματιών από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με δεδομένη την μοναδικότητα ενός τέτοιου τύπου Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην περιοχή.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play