Συνήθειες της χώρας μας που «τρολάρουν» τους τουρίστες

Συνήθειες της χώρας μας που «τρολάρουν» τους τουρίστες

Η καλοκαιρινή σεζόν έφτασε αισίως στο τέλος της και η Politic ρώτησε τους τουρίστες τι τους φαίνεται περίεργο στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Κούκη Γεωργία

Δείτε μερικές εκφάνσεις της ελληνικής καθημερινότητας οι οποίες μπορούν να παραξενέψουν έναν ξένο τουρίστα:

Κρύος καφές. Το νούμερο ένα στις προτιμήσεις των τουριστών είναι ο κρύος καφές που εμείς τον θεωρούμε δεδομένο, ειδικά το καλοκαίρι, όμως, σε πολλές χώρες του εξωτερικού δεν έχουν κρύο καφέ!

Εικονοστάσια. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού οδικού δικτύου είναι τα εικονοστάσια στις άκρες των δρόμων. Για την ελληνική κοινωνία είναι ένας τρόπος να θυμάται τον άνθρωπο που έχασε σε εκείνο το μέρος, κυρίως από τροχαίο. Οι τουρίστες το θεωρούν κάτι το περίεργο διότι δεν μπορούν να φανταστούν τον λόγο που υπάρχει πάνω σε βουνά, στον δρόμο ακόμα και χτισμένα πάνω σε πέτρες.

ΕυχέςΗ ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες. Οι Έλληνες, λοιπόν, έχουν εξατομικευμένες ευχές για την κάθε περίσταση. Από τα Χριστούγεννα και τα γενέθλια, μέχρι τους ελεύθερους (και στα δικά σας) και τα συγχαρητήρια στους κουμπάρους (Άξιος). Με τόση ποικιλία, σίγουρα ξεχωρίζουμε και σε αυτό.

Φωνές. Οι Έλληνες απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους Αν και συχνά συνομιλούν φιλικά κάποιος που δεν ξέρει αυτή τη συνήθεια θα νόμιζε ότι καυγαδίζουν. Κάποιοι θεωρούν ότι το ναυτικό παρελθόν της χώρας έχει επηρεάσει και αυτή τη συνήθεια καθώς οι ναυτικοί έπρεπε παλιά να φωνάζουν για να ακούγονται.

Φιλοξενία. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στη φιλοξενία που ξέρουν να προσφέρουν οι Έλληνες. Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων, ενώ γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα μόλις φτάσουν σε κάποιο ξενοδοχείο ή ακόμα και σε ταβέρνες, ειδικότερα στα χωριά.

Το κέρασμα στο τέλος του γεύματος. Στους τουρίστες φαίνεται υπερβολικά περίεργο. Όταν αντί για τον λογαριασμό που ζήτησαν καταφθάνει το κέρασμα, αρχικά αναρωτιούνται γιατί ήρθε κάτι το οποίο δεν παρήγγειλαν και γιατί ο σερβιτόρος δεν τους φέρνει απλώς τον λογαριασμό να σηκωθούν να φύγουν.

Η ευκολία που έχουμε στο να καλούμε κόσμο σπίτι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να καλούμε κόσμο στο σπίτι μας για φαγητό, ποτό, κουβέντα, παιχνίδια .Υπάρχει όμως και αυτός ο φίλος που σου λέει δεν μπορώ γιατί «έχω κανονίσει να πάω στον τάδε». Και να που έρχεται η στιγμή που θα του πεις «δεν πειράζει φέρε και τον τάδε και ας μην τον ξέρω, ευκαιρία να τον γνωρίσουμε». Στους τουρίστες αυτό φαίνεται εξωφρενικό.

Οι μερίδες τους φαίνονται τεράστιες. Αρκετοί ξένοι youtubers που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα συμβουλεύουν τον κόσμο πριν πάνε σε κάποιο ελληνικό τραπέζι ή πριν κάτσουν σε κάποια ταβέρνα να φάνε, να μην έχουν φάει 10 ώρες πριν. Οι μερίδες τους φαίνονται πολύ μεγάλες και γι αυτό τον λόγο οι περισσότεροι προτιμούν  να παίρνουν μια σαλάτα και 2 μερίδες με σκοπό να τις μοιραστεί μια 4μελή οικογένεια.

Τα χαρτιά που δεν πατάμε στις τουαλέτες. Σε κάθε σπίτι και σε κάθε χώρο διασκέδασης στην χώρα υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες με κάδους απορριμμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κόλες Α4 «διακοσμούν» τον χώρο γράφοντας στα ελληνικά και στα αγγλικά «ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ». Αυτό το χαρτί λοιπόν αναφέρεται κυρίως στους τουρίστες οι οποίοι πετάνε τα χαρτιά στην λεκάνη γιατί έτσι ορίζει το κράτος τους. Στην Ελλάδα αυτό απαγορεύεται διότι οι αποχετεύσεις βουλώνουν και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας.

Δείτε επίσης: Λάρισα: Μεγάλη έρευνα για 53χρονη φιλόλογο που αγνοείται

Loading

Play