Συνταξιούχοι: Ποιες παροχές έχουν «κλειδώσει» και ποιες είναι υπό εξέταση ενόψει της ΔΕΘ
eurokinissi

Συνταξιούχοι: Ποιες παροχές έχουν «κλειδώσει» και ποιες είναι υπό εξέταση ενόψει της ΔΕΘ

Υπό εξέταση βρίσκονται ακόμα οι έκτακτες παροχές για τους συνταξιούχους λόγω περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου

Πλην των αυξήσεων στις συντάξεις που θεωρούνται «κλειδωμένες» πολλές έκτακτες παροχές προς τους συνταξιούχους που πέρυσι είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ φέτος βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση εξαιτίας του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου τον οποίο ροκανίζει η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που δόθηκε πέρυσι σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία καθώς και τη διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια που θα κλειδώσει αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνεται και η καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν ζώνες επιδότησης που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ (ίσως και άνω). Δικαιούχοι θα είναι οι:

-Χαμηλοσυνταξιούχοι

-Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-Άτομα με αναπηρία

-Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Η εξαγγελία ωστόσο του μέτρου αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες και όχι στη ΔΕΘ. Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα κριθεί στο τέλος του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον πόλεμο και το δημοσιονομικό περιθώριο.

Την ίδια ώρα τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχουν αφήσει να εννοηθεί σε όλους τους τόνους ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν πολλές ελπίδες να λάβουν τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ ( κομμένες επικουρικές και δώρα) εκτός από όσους άσκησαν αγωγές και οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί να καλύψει και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη παρά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Την τελευταία λέξη ωστόσο πάντα την έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Ήδη, πρωτόδικα, υπάρχουν πολλές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για την επιστροφή ποσών μεταξύ 800 και 2.000 ευρώ. Μέχρι να τελεσιδικίσουν όμως οι υποθέσεις ίσως χρειαστούν 3-4 χρόνια.

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις: Tέλος Φεβρουαρίου με τις συντάξεις του Μαρτίου η τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν οι αυξήσεις του 2023 . Έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο μετά τον Ιανουάριο οριστικοποιούνται ο ρυθμός ανάπτυξης και το ύψος του πληθωρισμού βάσει των οποίων θα αποφασιστεί το ποσοστό της αύξησης. Επομένως τα ποσά θα δοθούν με καθυστέρηση αναδρομικά από 1/1/ 2023.

Αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου , τρέχοντας τα αρχεία με αυξήσεις από 5% έως 7% προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες κατηγορίες συνταξιούχων διατηρούν μικρή η μηδενική προσωπική διαφορά και δικαιούνται αυξήσεις. Η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων ξεκινά από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από την 1/1/2023.

Αν ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 8%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ 5,4% και 5,9%. Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός φτάσει στο 9%, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 5,9% και του 6,4%.

Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Παράλληλα με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ) οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν ακόμα περισσότερο αυξημένο το καθαρό τους εισόδημα.

Στην πράξη ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων θα δουν διπλές αυξήσεις από το 2023 και ένα μικρότερο πλήθος θα δουν τριπλές αυξήσεις. Μάλιστα κάποιες κατηγορίες μπορούν να δουν στην πράξη την 13η σύνταξη να επανέρχεται σε αυτούς, όπως για π.χ. συνταξιούχοι που αμείβονται με 750 ευρώ».

Σύμφωνα με το παράδειγμα του ΕΦΚΑ συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με ένα υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 6,5% με 7%, αυτομάτως θα εισπράξουν 600 με 630 ευρώ επιπλέον , αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το κέρδος στην ουσία αγγίζει τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης

Το ποσό της αύξησης θα επιμεριστεί τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη. Έτσι, για παράδειγμα, μια αύξηση της τάξης του 6% θα οδηγήσει σε εθνική σύνταξη από 384 που είναι σήμερα σε 407 ευρώ.

Αν η συνολική σύνταξη είναι 700 ευρώ μεικτά ( 384 εθνική και 316 ανταποδοτική) αντίστοιχα η ανταποδοτική θα αυξηθεί κατά 18.9 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 334.9. Δηλαδή η νέα αυξημένη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 741.9 ευρώ.

Αυξήσεις θα πάρουν 1 εκατ. Συνταξιούχοι από 1/1/2023. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Δείτε επίσης: Θεοδωρικάκος: Σε εφαρμογή το «σχέδιο Ακρίτας» στον Έβρο

Loading

Play