Σύρος: Οι Κυκλάδες οδηγούν στα 17α βραβεία ποιότητας του «Γαστρονόμου»

Σύρος: Οι Κυκλάδες οδηγούν στα 17α βραβεία ποιότητας του «Γαστρονόμου»

Οι Κυκλάδες ήταν οι πρωταγωνιστές στα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος», που εκδίδεται από την εφημερίδα «Καθημερινή». Κυκλαδίτες παραγωγοί, τοπικά εδέσματα και προϊόντα βρέθηκαν στο επίκεντρο των φετινών βραβείων, τα οποία απονεμήθηκαν χθες, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, αναδεικνύοντας φανερές και κρυφές γωνιές, άγνωστες ιστορίες και παραδόσεις των Κυκλάδων.

«Τα βραβεία Γαστρονόμος επιτελούν ένα πολύ σοβαρό έργο τα τελευταία 17 χρόνια. Ένα τρίπτυχο έργου: Ανάδειξη, αναγνώριση και διδαχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στην τελετή απονομής των βραβείων του περιοδικού «Γαστρονόμος». Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «οι παραγωγοί, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν από μια Ελλάδα λιτή και δίνουν πλούσια ελέη» και πρόσθεσε πως «η στροφή προς την ελληνική γαστρονομία είναι μία στροφή προς τη συνεκτικότητα, προς την κοινωνική συνοχή».

Τη χαρά του για τη φιλοξενία των 17ων βραβείων ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» στη Σύρο και στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Αθανασίου, τονίζοντας ότι τα βραβεία του περιοδικού έχουν ως στόχο την ανάδειξη του έργου και του μόχθου των μικρών παραγωγών της Ελλάδας.

«Για έναν θεσμό πολύ σημαντικό που έχει πίσω του πολύ μεράκι και ψυχή» έκανε λόγο ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, σημειώνοντας τη σημασία της διατήρησης παραδόσεων και της στήριξης του τουρισμού.

Ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής, Άγγελος Ρέντουλας, αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Κυκλαδίτες παραγωγοί, υπογραμμίζοντας τη ζωηρή πολυμορφία της κυκλαδίτικης κουζίνας.

Τα βραβεία του περιοδικού «Γαστρονόμος»

Σημαντική ήταν η στιγμή της βράβευσης πέντε γυναικών μαγείρισσων από τις Κυκλάδες, οι οποίες τιμήθηκαν με ένα ιδιαίτερο βραβείο στη μνήμη του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη. Οι πέντε γυναίκες, ιδιαίτερα συγκινημένες, έλαβαν το βραβείο τους ευχαριστώντας το περιοδικό «Γαστρονόμος» και τονίζοντας ότι προσπαθούν να τιμήσουν τους τόπους τους μέσα από τη μαγειρική τους παράδοση.

«Αυτές οι γυναίκες που βραβεύτηκαν, όλες μαγειρεύουν κυρίως με τοπικά προϊόντα, διασώζοντας μια μαγειρική παράδοση αιώνων και προσφέροντας υψηλή ποιότητα», πρόσθεσε ο κ. Ρέντουλας.

Άλλες βραβεύσεις περιλάμβαναν τον Μυκονιάτη συγγραφέα γεύσης Δημήτρη Ρουσουνέλο, το Παντοπωλείο Πρέκας στην Ερμούπολη και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία γιορτή στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου ντόπιοι σεφ ετοίμασαν πιάτα εμπνευσμένα από την κυκλαδίτικη κουζίνα.

Loading