Σύρος: Τα διατηρητέα της Ερμούπολης εκπέμπουν SOS

Σήμα «SOS» εκπέμπουν τα διατηρητέα κτίρια της Ερμούπολης στη Σύρο, τα οποία στέκουν άδεια κι ερειπωμένα, σχεδόν σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού.

Αρκετά από αυτά κρίνονται επικίνδυνα και έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες». Σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση, να αποκατασταθούν και να σωθεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προχώρησε σε εκτεταμένη καταγραφή.

Εθελοντικά, μηχανικοί του νησιού ξεκίνησαν πριν από αρκετό καιρό την καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων και ερειπίων και με την ολοκλήρωση της έρευνας ανακοίνωσαν στους κατοίκους της Ερμούπολης πως το 10% των ιδιοκτησιών εμπεριέχουν επικίνδυνο κτίριο. Από τις περίπου 5000 ιδιοκτησίες εντοπίστηκαν 482 κτίρια με πολύ σοβαρές φθορές, εκ των οποίων τα 211 είναι άκρως επικίνδυνα με χαρακτηριστικό «κόκκινο» χρώμα.

«Βρεθήκαμε με εκατοντάδες επικίνδυνα και ερείπια εντός Ερμούπολης. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα, τόσο μεγάλης κλίμακας, με τέτοιο ποσοστό ερειπίων κι επικίνδυνων κτισμάτων», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων Μηνάς Μπουγιούρης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, επικίνδυνα είναι τα κτίρια που έχουν ελλιπή ή και καθόλου συντήρηση, όπως επίσης και τα κτίρια που έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής τους. «Η καταγραφή μας δείχνει με εύγλωττο τρόπο ότι υφίσταται κτίρια ευάλωτα, στο κέντρο της πόλης, ακόμη και στις πιο μικρές δράσεις σεισμού, ανεμοπίεσης ή και θερμοκρασιακών μεταβολών», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως επικίνδυνα είναι αρκετά νεώτερα κτίρια των τελευταίων δεκαετιών, που παρουσιάζουν πρόβλημα οξείδωσης σιδήρου οπλισμού ή και ενανθράκωσης σκυροδέματος, ειδικά οι εξώστες αυτών, αλλά και τα οικόπεδα που δεν καθαρίζονται και έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής, αλλά και προτάσεις για να ανασχεθεί η κατάσταση παραδόθηκαν στη δημοτική αρχή της Σύρου και -μεταξύ άλλων- ζητείται αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης διαδικασίας, χρηματοδοτικά προγράμματα, γραφείο συνεχούς ενασχόλησης και προώθησης προτάσεων εκ μέρους του δήμου ή και της Περιφέρειας, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις από την πλευρά του δήμου.

Δείτε επίσης: Μάνδρα: Αντιδήμαρχος γρονθοκόπησε γυναίκα αντιδήμαρχο και την έστειλε στο νοσοκομείο