Εσπερίδα με θέμα «Διάλογοι για την Σαντορίνη» διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 19:00 από το Κέντρο Έρευνας Φυσικών Καταστροφών της Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.ΦΥ.Κ.Α.Α.) στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.
Πέντε κορυφαίοι ειδικοί επιστήμονες από το εξωτερικό, ο Καθηγητής Ηφαιστειολογίας Dave Pyle από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Καθηγητής Σεισμολογίας Pierre Briole από την Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ, η Καθηγήτρια Γεωλογίας Emilie Hooft από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η Ερευνήτρια Margarita Segou από την Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) και η Γεωφυσικός Stephanie Prejean από την Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) καθώς και δύο εξίσου κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, η Καθηγήτρια Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Ε.Κ.Π.Α. Εύη Νομικού και ο Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς θα παρουσιάσουν σεισμολογικές, γεωλογικές και γεωδαιτικές παρατηρήσεις, καθώς και συμπεράσματα για τις ηφαιστειο-τεκτονικές επιδράσεις στην περιοχή Σαντορίνης-Ανύδρου-Αμοργού.
Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι ακαδημαϊκοί και Καθηγητές Χρήστος Ζερεφός από το Ε.Κ.Π.Α. και Κώστας Συνολάκης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της σύγκρισης της κρίσης του Φεβρουαρίου με προγενέστερες κρίσεις, και κυρίως αυτές από το 2000 και μετά, των αιτιών της πρόκλησης του πρόσφατου σμήνους σεισμών, της ύπαρξης ή μη μετακίνησης μάγματος σε ηφαιστειακές φλέβες, καθώς και της πιθανότητας ύφεσης της δραστηριότητας και της ανάγκης δημιουργίας εθνικού ηφαιστειακού παρατηρητηρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ