Τ. Θεοδωρικάκος: Το ν/σ για την απόδοση ιθαγένειας ακολουθεί την πολιτική του μέτρου και της λογικής

Τ. Θεοδωρικάκος: Το ν/σ για την απόδοση ιθαγένειας ακολουθεί την πολιτική του μέτρου και της λογικής

«Με την μεταρρύθμιση που κάνουμε σήμερα στον τρόπο πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών, βάζουμε τάξη ακολουθώντας το μέτρο και την λογική» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις που επιφέρει το σχέδιο νόμου στις διαδικασίες, τόνισε ότι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων που θεσπίζονται σταματάει ο αδιαφανής και υποκειμενικός τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα αποφάσιζαν οι Επιτροπές Πολιτογράφησης. Μπαίνει τέλος, είπε, σε «πελατειακές σχέσεις» και «στα χαρτάκια στους υπουργούς με τα οποία ζητούνται να γίνονται αλλογενείς αλλοδαποί Έλληνες πολίτες» με έναν αδιάβλητο, δίκαιο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μάλιστα, ανέφερε πως και ο ίδιος, ως «υπουργός Εσωτερικών μου έχουν ζητήσει να γίνει κάποιος αλλογενής αλλοδαπός Έλληνας πολίτης» όπως «είχε συμβεί και σε όλους τους προηγούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ας μην κοροϊδευόμαστε …».

Η λογική των πανελληνίων εξετάσεων, εξήγησε ο υπουργός, ήταν ότι στις Επιτροπές Πολιτογράφησης που μέχρι σήμερα εξέταζαν τα αιτήματα, ακόμα και όταν σε αυτές ήταν οι πιο ηθικοί ακέραιοι άνθρωποι, πάντα στην μέση υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ο πανελλήνιες εξετάσεις, ανέφερε, είναι ένας αντικειμενικός τρόπος που αποδέχεται η ελληνική κοινωνία και τον εισάγουμε ώστε «να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Έλληνας πολίτης γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, ιστορία και το πώς λειτουργούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί». Ο υπουργός μάλιστα είπε στα κόμματα, πως είναι «ανοικτός» για το επίπεδο επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι γραπτές με την αντικειμενικότητα και το κύρος των πανελληνίων εξετάσεων .

«Πιστεύω», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι «αυτή είναι η πολιτική της λογικής και του μέτρου και αυτήν ακολουθούμε, αυτή είναι η φωνή της λογικής που την ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου» και κάλεσε τα κόμματα, εάν σε αυτά θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράλογο, «σας εκπλιπαρώ να μου το πείτε».

Σχετικά με τις οικονομικές προϋποθέσεις που τίθενται για έναν αλλοδαπό για να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης, ο υπουργός σημείωσε ότι « το κριτήριο αυτό υπάρχει ήδη και για την απόκτηση άδειας παραμονής στην χώρα. Είναι ακριβώς το ίδιο και αφού κάποιος στην χώρα πληροί αυτή την προϋπόθεση, δεν εισάγεται κάτι νέο».

Προχωράμε, υπογράμμισε ο υπουργός, «σε μια μεταρρύθμιση που είναι η φωνή της λογικής και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων» ενώ αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι «καταλαβαίνω ότι οι αντιπολιτεύσεις, μετά τον πρώτο χρόνο μιας κυβέρνησης φροντίζουν να κάνουν σκληρές αντιπαραθέσεις» όμως «με την προηγούμενή μου ιδιότητα, σας καλώ να σκέφτεστε ότι οι πολιτικές έχουν αποτέλεσμα εάν είναι αξιόπιστες, έχουν συνέπεια και ουσία», εξηγώντας πως οι τροποποιήσεις αυτές βασίσθηκαν στην έκθεση της νέας Αρχή Διαφάνειας» και λέγοντας πως αυτή η έκθεση είναι «εμπιστευτική» αλλά «προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς στην ζωή μου ήμουν πάντοτε υπέρ της διαφάνειας παντού, για τους πάντες και τα πάντα και τα μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να τα γνωρίζουν όλα».

Σχετικά με τις δύο διοικητικές γραμματείες που θεσπίζονται για την πολιτογράφηση, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει ένας διαχωρισμός των αλλογενών αλλοδαπών που ζητούν να γίνουν Έλληνες και τα παιδιά των αλλογενών αλλοδαπών τα οποία έχουν γεννηθεί εδώ και έχουν πάει στο ελληνικό σχολείο. «Αυτά», είπε, «τα διαχωρίζουμε ώστε να αποκτούν πολύ πιο γρήγορα την δικαιούμενη πολιτογράφησή τους. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, λέγοντας πως η αντίληψη της παράταξης και της κυβέρνησης που υπηρετεί, είναι ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση που να έχει εξουσίες και αυτή την μεταρρύθμιση θέλουμε να την κάνουμε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, σήμερα συγκεντρώνουμε και κωδικοποιούμε ποιες αρμοδιότητες έχει σήμερα η οικονομική Επιτροπή των δήμων, δεν μεταβάλλουμε το καθεστώς τους, αλλά το κωδικοποιούμε για να μην υπάρχει θολή εικόνα.

Αναφερόμενος στους πόρους για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος πως ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει «ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που έχει διασφαλισμένους πόρους, μέσα από την συμφωνία του υπουργείου Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που συμμετέχει στο πρόγραμμα».

Επίσης, υπενθύμισε πως υπάρχει και «η προγραμματική δέσμευση της ΝΔ να μεταφέρει τον φόρο που αφορά την κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική της αυτοτέλεια» σημειώνοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αύριο το πρωί, χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία όμως και πρέπει να γίνει πράξη μέσα στην τετραετία» και ζήτησε από τα κόμματα να συνδράμουν γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την παράταση των συμβάσεων εργασίας στο προγραμματικό «Βοήθειας στο Σπίτι» μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αλλά και στην ρύθμιση όπου θεσπίζεται, οι δήμοι να μπορούν να επιλύουν, όπως κάνει και το δημόσιο για τους υπαλλήλους του, θέματα που αφορούν τη σίτιση και την στέγαση όσων μετακινούνται, αποσπούνται ή μετατίθενται σε νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την έκπληξή του από τα αποτελέσματα της διαδικασίας που έληξε για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι από αυτή την διαδικασία που έγινε για να επανεκκινηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη, έκαναν αίτηση 12.650.000 πολίτες, και δηλώθηκαν 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Χαρίστηκαν τέλη και πρόστιμα πενταετίας ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ. Και από εδώ και πέρα οι δήμοι θα εισπράττουν από αυτά τα 60 εκατ. τμ που δηλώθηκαν, 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play