Έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις.
Τεράστιες είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω ότι οι καταστροφές ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού και με ρεαλιστικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ σε άμεσο κόστος.
Η έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βιομηχανικών συνδέσμων της περιοχής, είναι τεράστια, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια. Εκτός από τις εξαιρετικές δυσκολίες των κατοίκων της περιοχής, η πρώτη εκτίμηση είναι πως η περιφέρεια έχει υποστεί τεράστια καταστροφή σε υποδομές και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, με επακόλουθο τη δυσλειτουργία ή τη διακοπή της λειτουργίας τους. Καταστροφικό πλήγμα έχει υποστεί και ο πρωτογενής τομέας
Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες.
Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.
Τα μέτρα στήριξης
Δόσεις των δανείων
Tο πάγωμα των δόσεων στα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφάσισαν οι ελληνικές τράπεζες.
Δωρεά
Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες ανακοίνωσαν θα συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Ευρωπαϊκή βοήθεια
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως η Ένωση θα συμβάλει τη χώρα μας με τον ποσό των 2,2 δις ευρώ για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές.
Πρωτοβουλίες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές αναλαμβάνουν και οι προμηθευτές ρεύματος. ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι έχουν «παγώσει» τις διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποκοπών ρεύματος, ενώ εξετάζουν περαιτέρω δυνατότητες στήριξης.
Όπως εκτιμάται, το συνολικό κόστος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Μέρος του κόστους θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024, όπως και στα επόμενα χρόνια, καθώς αφορά στη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης.
Δείτε επίσης: Κλειστή και πλημμυρισμένη και σήμερα η Αθηνών – Θεσσαλονίκης