Τα Θεοφάνια, οι καλικάντζαροι και το ξεστόλισμα

Τα Θεοφάνια, οι καλικάντζαροι και το ξεστόλισμα

Το ερώτημα που γεννάται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε πολλούς είναι το πότε θα ξεστολίσουμε το σπίτι μας. 

Η ομορφιά και η θαλπωρή που προσφέρει ένα ωραίο έλατο φορτωμένο με μπάλες, κορδέλες, παιχνίδια και φωτάκια, είναι μια αίσθηση που θέλουμε να χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Ωστόσο για τους λάτρεις αυτής της θαλπωρής τα μαντάτα είναι κακά καθώς έως τις 6 Ιανουαρίου πρέπει να ξεστολίσουμε, σύμφωνα με τις παραδόσεις, το σπίτι μας.

Κι ενώ η περίοδος για να στολίσεις το δέντρο εκτείνεται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις πρώτες μέρες Δεκεμβρίου, οι περισσότερες απόψεις για το ξεστόλισμά του συγκλίνουν στην 6η Ιανουαρίου.

Η εξήγηση είναι ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων, είθισται να διαρκεί για 12 ημέρες, έως και την 5η Ιανουαρίου. Η απόφαση για το ξεστόλισμα του δέντρου εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσετε να μετράτε τις «12 ημέρες των Χριστουγέννων», εάν ακολουθείτε το παραδοσιακό έθιμο. Κάθε μία από τις 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιορτάζοντας διαφορετικούς Αγίους καθημερινά.

Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη Χριστιανική Θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου. Σύμφωνα με τον μύθο, οι καλικάντζαροι ζουν στο κέντρο της γης όπου πριονίζουν τον κορμό που την κρατάει. Κατά τη διάρκεια των γιορτών βγαίνουν στην επιφάνεια, ο λόγος και ο τρόπος που ανεβαίνουν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε κάποιες περιοχές θεωρείται ότι αρπάζουν όποιον τριγυρνά τη νύχτα και χορεύουν μαζί του μέχρι εξάντλησης (χορός των καλικάντζαρων).

Σύμφωνα με τη θρησκεία, το Θείο Βάπτισμα του Χριστού αποτελεί μια γιορτή φωτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ημέρα των Θεοφανίων, σηματοδοτεί την ημέρα που οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν το μωρό Ιησού και του προσέφεραν τα δώρα τους και την ημέρα που εθιμοτυπικά ξεστολίζουμε τους χώρους μας, μιας και λέγεται ότι αν ο στολισμός παραμείνει μπορεί να φέρει κακοτυχία.

Είναι ουσιαστικά το επίσημο τέλος των γιορτών. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την ημέρα που γιορτάζουμε τα «Φώτα», σβήνουμε στο τέλος και τα φώτα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Δείτε επίσης: Βατικανό: Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου

Loading

Play