Τα υπέρ και τα κατά για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή με αφορμή το βιβλίο του Τ. Αβραντίνη

Το διάλογο πάνω σε ένα ευαίσθητο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, το φορολογικό σύστημα, άνοιξε η παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη, «Ενιαίος φορολογικός συντελεστής: Ένας απλός, αναπτυξιακός και δίκαιος φόρος» (εκδόσεις Πατάκη).

Ο συγγραφέας, από τη φιλελεύθερη σκοπιά – αποτελεί, άλλωστε, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών – μαζί με τους καλεσμένους του πέτυχαν να θέσουν καίρια ερωτήματα για το σημερινό σύστημα της προοδευτικής φορολογίας και τα προβλήματα που το συνοδεύει (π.χ. φοροδιαφυγή), για το εάν είναι εφικτός ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής και τι θα άλλαζε (με επιχειρήματα υπέρ και κατά), τέλος, ποιες οι θέσεις του πολιτικού κόσμου.

propoli

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης παρατήρησε πως θα ήταν είδηση, αν ο υπουργός Εργασίας, σιωπούντος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (σσ ήταν παρών στην εκδήλωση ο Θόδωρος Σκυλακάκης), τασσόταν υπέρ του ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Στο «δια ταύτα» του Κ. Χατζηδάκη, χωρίς να θεωρεί – όπως ανέφερε – ότι η ιδέα του Τ. Αβραντίνη είναι αβάσιμη, «στην παρούσα φάση και με τις αναποδιές που έχουμε μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να έχουμε μπροστά μας, ο ασφαλέστερος δρόμος είναι να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης διαφόρων φορολογικών συντελεστών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργήσουμε δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Διευκρινίζοντας ότι στο κυβερνών κόμμα δεν πιστεύουν στην υψηλή φορολόγηση, αλλά στη μείωση των φόρων, δημοσιοποίησε παράλληλα απόσπασμα από τη σημερινή τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία η πτώση της ανεργίας τα τρία αυτά χρόνια δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως ήταν αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αποδεχόμενος εξ άλλου ότι συνεχίζει να υπάρχει υπερφορολόγηση στη χώρα μας, ο υπουργός Εργασίας παρέθεσε, ταυτοχρόνως, όλα εκείνα τα κυβερνητικά μέτρα μείωσης φορολογίας. Με την πρόσθετη παρατήρηση ότι θα είχαν γίνει περισσότερα, αν δεν είχε υπάρξει ο κορωνοϊός και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος παρότι στηρίζει, υποτίθεται, όπως είπε, τους πιο φτωχούς, εν τούτοις στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, επέβαλε 30 νέους φόρους και μείωσε μόλις έναν, αυτόν για τα καζίνο. Το αποτέλεσμα της φορομπηχτικής αυτής πολιτικής, όπως είπε, ήταν στις επενδύσεις η χώρα να πέσει τότε στο ίδιο επίπεδο με το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.

Στη δική του ομιλία, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε το κεντρικό ερώτημα που διατρέχει το βιβλίο που είναι, αν υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός φορολογικού συστήματος δικαιότερου και πιο αποτελεσματικού από το σημερινό. Για το συγγραφέα, συμπλήρωσε, αυτό είναι το αναλογικό σύστημα.

Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσε επί τάπητος έννοιες όπως αλληλεγγύη στους ευάλωτους, μαζί και τη θέση ότι η χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας πρέπει να είναι πάντα εξασφαλισμένη. Εξ άλλου, «η εύθραυστη σημερινή παγκόσμια ισορροπία, η παγκοσμιοποίηση ή η από-παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης και οι συνακόλουθες ενεργειακές, πληθωριστικές και επισιτιστικές επιπτώσεις πολύ φοβάμαι ότι απομακρύνουν ρεαλιστικά αυτό το ενδεχόμενο». Και πρόσθεσε: «Πόσο μάλλον τώρα που είναι σαφές πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και που το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να προετοιμάσει την ελληνική κοινή κοινωνία για αυτό το οποίο έρχεται. Γιατί αυτό που έρχεται είναι βαρύ».

Συμπερασματικώς, «η μετάβαση σε ένα πιο αναλογικό φορολογικό σύστημα εξαρτάται από την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τη μεσοπρόθεσμη αντοχή της σε όποια μεταρρύθμιση». Στη συζήτηση που επακολούθησε δε, ο Κ. Μπακογιάννης επανέφερε το αίτημα να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εισαγωγικώς, ο και συντονιστής της συζήτησης, πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, εξήρε τη σταθερή συνεισφορά του Τ. Αβραντίνη στην ανάπτυξη των φιλελεύθερων απόψεων – πάντα με στοιχεία, όπως υπογράμμισε. Ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας διατύπωσε τη θέση ότι ο φόρος λειτουργεί τιμωρητικά στη χώρα μας.

Από την πλευρά της, η αν. καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κατερίνα Σαββαΐδου επεσήμανε ότι το παρόν βιβλίο ανοίγει το διάλογο σε ένα θέμα με αρκετή φόρτιση – το προσέγγισε, μάλιστα, και από τη συνταγματική πλευρά του, περί συνεισφοράς των πολιτών στα φορολογικά έσοδα βάσει των δυνατοτήτων τους. Για να συμπεράνει ότι το βιβλίο αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του συγγραφέα, που χαρακτήρισε το φόρο, «θεσμοθετημένη υφαρπαγή» – θέση που επιδοκίμασε το ακροατήριο -. Για τον Τ. Αβραντίνη, το σημερινό σύστημα προοδευτικής φορολογίας διεθνώς έχει φθάσει στα όριά του, είναι αντιαναπτυξιακό, μεγεθύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, αλλά και τη γραφειοκρατία, επιπλέον τιμωρεί τους άξιους πολίτες. Αντ’ αυτού προτείνει ενιαίο συντελεστή 15% ή 20% και μέσω αυτού, τη μετάβαση από «την υποδόρια οικονομία στην πραγματική οικονομία». Μέτρο που θα αλλάξει, εν τέλει, την πορεία της χώρας, υποστήριξε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading