Ταχεία επίλυση αστικών διαφορών μέσω μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη

Ταχεία επίλυση αστικών διαφορών μέσω μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη

Στρατηγικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα επιδιώκουν ταχεία επίλυση αστικών διαφορών στην Ελλάδα. Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος με στρατηγικές μεταρρυθμίσεις αποσκοπεί στην ταχύτερη εκκαθάριση υποθέσεων που καθυστερούν για χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε με τον δικαστικό χάρτη και συνεχίζεται με την εισαγωγή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι αγωγές θα συζητούνται εντός έξι μηνών και οι τελεσίδικες αποφάσεις θα εκδίδονται σε λιγότερο από 700 ημέρες, δηλαδή στον μισό χρόνο από ό,τι απαιτείται σήμερα.

Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόκειται για ένα θεσμικό εργαλείο που θα μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την εκδίκαση αστικών υποθέσεων. Ο ορισμός της δικασίμου αμέσως μετά την κατάθεση της αγωγής και η αξιοποίηση του χρόνου προδικασίας αποτελούν κλειδιά για την επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι διάδικοι θα γνωρίζουν ακριβώς πότε θα συζητηθεί η υπόθεσή τους, καθώς η διαδικασία θα διαρκεί το πολύ έξι μήνες, σε αντίθεση με τις δύο ή τρεις χρόνια που απαιτούνται σήμερα. Με τις μεταρρυθμίσεις, οι δικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να επισημαίνουν ελλείψεις στην αγωγή, με τον κίνδυνο να απορριφθεί αν δεν καλυφθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η χώρα θα μπορέσει να μειώσει τον χρόνο έκδοσης των τελεσίδικων αποφάσεων από 1.482 ημέρες στις 637, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Όλες οι παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην απλούστευση των διαδικασιών και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, κάτι που έχει καταστεί επείγον θέμα για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να υπάρξει διάλογος με όλους τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των διαδικασιών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play