Ταμείο καινοτομίας για νέες θεραπείες – Χωρίς πλαφόν στο clawback

Ταμείο καινοτομίας για νέες θεραπείες – Χωρίς πλαφόν στο clawback

Ενημέρωση για το Ταμείο Καινοτομίας και την απελευθέρωση του clawback στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε το Ταμείο Καινοτομίας και ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Το Ταμείο στόχο έχει την υποστήριξη και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με προσδοκώμενη ετήσια χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα τεθεί πλαφόν στο clawback μέσω του μνημονίου, εξηγώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν επιβλαβής για το κράτος. Το clawback, το οποίο ο Γεωργιάδης χαρακτήρισε βάρβαρο μέτρο, επιβλήθηκε υπό συνθήκες κρίσης και τώρα απαιτείται η δημιουργία ευέλικτων μέτρων που θα προάγουν την καινοτομία.

Κατά την παρουσίαση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στην πολιτική των δασμών του Τραμπ και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Επισήμανε ότι οι αμερικανικές τιμές φαρμάκων δεν επηρεάζουν άμεσα την αγορά της Ευρώπης, αλλά τονίστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν τα οφέλη από την καινοτομία.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει επενδύσεις 160 δισ. ευρώ στην έρευνα, αλλά απαιτούνται ρυθμιστικές αλλαγές για την υποστήριξη της καινοτομίας. Ο υπουργός Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες, προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η μείωση του clawback στα ορφανά φάρμακα σπανίων παθήσεων αναφέρεται ως προτεραιότητα, υπό συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια. Ο γενικός γραμματέας Άρης Αγγελής δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για καινοτόμα φάρμακα, με προϋπόθεση να περάσουν από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Νάντια Γκογκοζώτου, τόνισε ότι η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας θα διευκολύνει την αξιολόγηση της κλινικής υπεροχής ορισμένων θεραπειών, επιτρέποντας έτσι μικρότερες υποχρεωτικές επιστροφές clawback. Θέλουμε στους ασθενείς να φτάνει το κατάλληλο φάρμακο, την κατάλληλη ώρα, στην κατάλληλη τιμή, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play