Ένα εκατομμύριο ανθρώπους απασχολεί άμεσα ή έμμεσα στη χώρα μας η νόσος Αλτσχάιμερ, ένας αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως όμως τονίστηκε από τους ειδικούς σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η «Ελληνική πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» και φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, νέα εργαλεία όπως οι ψηφιακοί βιοδείκτες αλλά και νέες έρευνες όπως αυτές που διεξάγονται με βλαστικά κύτταρα, προσφέρουν νέες δυνατότητες για την καταπολέμηση της νόσου.
Τι ακριβώς όμως είναι οι ψηφιακοί βιοδείκτες και πώς σχετίζονται με το «ταξίδι ελπίδας»; Πρόκειται για εργαλεία που, όπως εξήγησε ο ερευνητής Ιωάννης Ταρτάνας, εντοπίζουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. «Μπορούμε με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης να βγάλουμε πάλι μια πρόβλεψη πολύ πιο πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Πρόκειται για έναν άλλο τρόπο μέτρησης νοητικής υγείας η οποία δεν αφορά κυρίως συλλογή βιολογικού υλικού» σημείωσε ο κ. Ταρτάνας.
Οι πρώιμες αυτές ενδείξεις μπορούν για παράδειγμα να εντοπιστούν στην ομιλία και σε άλλες λειτουργίες συμπεριφοράς με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων που φορά ο ασθενής στα άκρα και στον λαιμό, ενώ η λεγόμενη τεχνολογία Altoida συνιστά στην ουσία μια άσκηση επαυξημένης πραγματικότητας όπου ασθενής καλείται να κρύψει κάποια αντικείμενα στον πραγματικό χώρο και να τα εντοπίσει στη συνέχεια με χρονομετρητή.
«Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η νόσος αυτή δεν πρέπει να θεωρείται μία ασθένεια αλλά μια πάθηση με μεγάλες διαφοροποιήσεις από ασθενή σε ασθενή» σημείωσε από την πλευρά της η ερευνήτρια Βάσω Μαχαιράκη για να προσθέσει πως, κάτω από αυτό το πρίσμα, απαιτείται η ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των καρκίνων.
Η ίδια έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής οι οποίες ρίχνουν φως στην κατανόηση των αιτιών της Αλτσχάιμερ. Η έρευνα δίνει σήμερα βάρος στην δημιουργία νευρικών κυττάρων μέσω των βλαστικών κυττάρων των ασθενών καθώς είναι αυτά που επηρεάζονται από την ασθένεια. Η μέθοδος χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή. Με τα λεγόμενα επαγόμενά κύτταρα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης διαφορετικών τύπων εγκεφαλικών κυττάρων μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Μυαλό ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο στην έρευνα είναι αυτό το εξωκυττάριων. Πρόκειται για μικροσκοπικά κυστίδια που εκκρίνονται από όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και φέρουν στο εσωτερικό τους πρωτεΐνες, γενετικό υλικό και άλλους παράγοντες.
Τα μικροσκοπικά αυτά κυστίδια μπορούν πλέον να απομονωθούν από το αίμα των ασθενών και έτσι να δώσουν ως δείκτης το στάδιο της ασθένειας στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, αλλά και πληροφορίες για την εξέλιξη της ασθένειας μέσα στον εγκέφαλο. Κοινή πεποίθηση εξάλλου των ειδικών είναι πως η Αλτσχάιμερ αφορά ένα σύνολο παθήσεων καθώς δεν πρόκειται για μία και μόνο πάθηση.
Αν και η Αλτσχάιμερ παραμένει μία νόσος που δεν θεραπεύεται, πρόοδος έχει συντελεστεί και στο επίπεδο της φαρμακολογίας. Στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι αναφέρθηκαν από την πλευρά τους οι φροντιστές, άτομα δηλαδή στο περιβάλλον των οποίων υπάρχουν ασθενείς με αλτσχάιμερ.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματά τους εκπρόσωποι της Πολιτείας.
Σημειώνεται πως το ΑΠΕ-ΜΠΕ στηρίζει επικοινωνιακά το επιστημονικό έργο της ερευνητικής ομάδας, προβάλλοντας, στον ιστότοπο του Πρακτορείου και τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, την πρωτοπόρα εφαρμογή πρόβλεψης της νόσου Αλτσχάιμερ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξενεί στο www.amna.gr προωθητική ψηφιακή ανάρτηση, που οδηγεί στην ειδική ιστοσελίδα https://brainregistry.net/ από την οποία γίνεται η είσοδος και η εγγραφή των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή.
Επίσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα από ρεπορτάζ θα καλύπτει δημοσιογραφικά την εξέλιξη του ερευνητικού έργου «Μέτρηση της Νοητικής Υγείας» και τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τα δεδομένα της ψηφιακής βιοτράπεζας και τη διάδραση βιολογικών και ψηφιακών βιοδεικτών.
- Αμαλιάδα: Οι αντιφάσεις της Ειρήνης μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Πολάκης: Μπροστάρης στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα
- Fitch: Επιβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές
- Αμετάβλητη παρέμεινε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch
- Νέες αποκαλύψεις για τους εικονικούς γάμους της Ειρήνης Μουρτζούκου και η εμπλοκή της οικογένειάς της σε κύκλωμα απάτης