Τέμπη: Έλληνες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και διαδήλωσαν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Το «κύμα» κινητοποιήσεων για το δυστύχημα στα Τέμπη ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, αφού Έλληνες του εξωτερικού πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη την επικράτεια το δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αποκαλύπτοντας τα τεράστια προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι μεταφορές της χώρας. Χθες (16/3) η Ελλάδα τελούσε υπό απεργιακό κλοιό, ωστόσο κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε πόλεις του εξωτερικού.

propoli

Οι Έλληνες που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν μαζικά, κρατώντας πλακάτ, ενώ φώναξαν και συνθήματα για το τραγικό περιστατικό της 28ης Απριλίου. Μάλιστα, όπως δημοσιεύει το news247, οι Έλληνες του εξωτερικού απέστειλαν και επιστολή, αναλύοντας τους λόγους που τους οδήγησαν στο να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Αναλυτικά:

ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ – ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Mε αφορμή την κρατική δολοφονία στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μετανάστριες και μετανάστες από Ελλάδα, ενώσαμε τις φωνές μας σε 13 πόλεις του κόσμου. Διαδηλώσαμε για να καταγγείλουμε το δυστύχημα στα Τέμπη ως προαναγγελθείσα κρατική δολοφονία, αποτέλεσμα χρόνιων συστημικών πολιτικών υποστελέχωσης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.

Η υπαίτια για τη δολοφονία τουλάχιστον 57 ανθρώπων κυβέρνηση, προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ και επικοινωνιακών τεχνασμάτων χειραγωγώντας την κοινή γνώμη. Όμως χιλιάδες συνεχίζουν να διαδηλώνουν επίμονα – παρά τη βίαιη κρατική καταστολή και αστυνομική ασυδοσία – ενάντια στη συγκάλυψη, τη διαφθορά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διαχρονικά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατόπιν επιταγών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι κι εμείς, ως συντονισμός συλλογικοτήτων σε όλη την Ευρώπη, στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη συγκάλυψη. Οι κινητοποιήσεις μας είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς όσους, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ελέγχουν την πληροφόρηση και στοχοποιούν αποκλειστικά τους/τις εργαζομένους/ες.

Απαιτούμε:

  • Αγώνα διαρκείας για δικαίωση των θυμάτων. Να πληρώσουν οι ένοχοι. Καμία συγκάλυψη – καμία ανοχή.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και ενοποιημένο σιδηροδρομικό δίκτυο υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Έξω κάθε επιχειρηματική λογική.
  • Ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν συγκοινωνίες για όλους/ες.
  • Να γίνουν προσλήψεις και να δημιουργηθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.
  • Τέλος στις εγκληματικές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και φτώχειας που λεηλατούν τα εργατικά κεκτημένα.
  • Κάτω τα χέρια από ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, ενέργεια, υποδομές και κλάδους στρατηγικής σημασίας σε δημόσια ιδιοκτησία.
  • Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις νεοφιλελευθερες κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Αντικαπιταλιστικά αυτοοργανωμένα μέτωπα παντού.

Δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στους μελλοντικούς αγώνες στην Ελλάδα και παντού.

Οι συλλογικότητες:

GR Solidarity Initiative Barcelona

Greek Solidarity Network UK

Grec.ques solidaires de Belgique (Βέλγιο)

Synthesis – Birmingham

Initiative des étudiant.es et travailleur.euses grec.ques à Paris

Reakt Berlin – Aktion Against Repression

Δικτύο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών Κύπρου

ReInform – The Netherland

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαδρίτης

Greek Migrants Solidarity Initiative Scotland – Edinburgh

Antithesis – Zurich

Πρωτοβουλία Γκέτεμποργκ

reAKT – Aktion Against Repression (Βερολίνο).

Δείτε επίσης:

Loading