Αναλυτική επισκόπηση των γεγονότων γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη και τη διαχείριση των χωμάτων από τον τόπο του δυστυχήματος. Στην τοποθεσία Κουλούρι, όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη με θύματα 57 ανθρώπους, βρίσκεται για άλλη μια φορά κλιμάκιο ειδικών. Σήμερα, εκτός από τους ειδικούς της ΔΑΕΕ και της Πυροσβεστικής, παρίσταται και ένας μεταλλουργός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες. Ο εν λόγω ειδικός ανέλαβε, μετά την ορκωμοσία του ως δικαστικός πραγματογνώμονας, να εξετάσει τα σημεία αποκοπής από τη δεύτερη μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αποκοπή προήλθε από έκρηξη ή από σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.
Αναφορές στο MEGA αποκαλύπτουν ότι το μαύρο κουτί της εμπορικής αμαξοστοιχίας βρέθηκε, αλλά ήταν απενεργοποιημένο από το 2018 και δεν παρείχε καμία πληροφορία. Οι ανακριτικές αρχές ήταν ενήμερες για την ύπαρξη οικοπέδου στην περιοχή Πηγάδια, όπου είχαν μεταφερθεί τα χώματα από την τραγωδία, από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά δεν έκαναν καμία ενέργεια για τον αποκλεισμό του χώρου. Σύμφωνα με τον εργολάβο που είχε αναλάβει την απομάκρυνση των χωμάτων, η πληροφορία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο, δύο μήνες αργότερα.
Η κινητοποίηση των αρχών καθυστέρησε, και οι γονείς του θύματος Βάιου Βλάχου διαπίστωσαν τα χώματα στη θέση Πηγάδια στις 14 Μαρτίου 2024. Εντός μιας εβδομάδας, το χώρο άρχισαν να φυλάνε αστυνομικοί, μετά από την επιβεβαίωση της ύπαρξης των χωμάτων, καθώς οι συγγενείς συνέλεξαν αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, οι ντόπιοι είχαν ήδη γνώση για την μεταφορά των χωμάτων, που είχαν πεταχτεί σε συγκεκριμένο οικόπεδο.
Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της τραγωδίας από τις αρχές και την έλλειψη διαφάνειας στις ενέργειές τους. Οι συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν τις καθυστερήσεις και την αναποτελεσματικότητα στην ανάκριση, τονίζοντας ότι πολλά στοιχεία έχουν χαθεί λόγω καιρικών φαινομένων και ακατάλληλης διαχείρισης του χώρου των συντριμμιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr