Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρεθούν για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναδείξουν την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Στα μέσα Φεβρουαρίου η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους Γιώργο Ηλιόπουλο και Ελεωνόρα Γεωργίου, σε μια εκδήλωση όπου προβλήθηκε και το τρίτο ντοκιμαντέρ της Politic για τη σιδηροδρομική τραγωδία. Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο, ο σύλλογος συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος είχε καταθέσει αναφορά στην Ευρωβουλή, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντιλαμβάνονται άμεσα τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Το θέμα προχώρησε ως «κατεπείγον» και σε αυτό το πλαίσιο στις 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με δηλώσεις της στην Politic η νομικός Ελεωνόρα Γεωργίου σημειώνει αρχικά ότι «ο στόχος μας είναι ίδιος με την προηγούμενη παρουσία μας στην Ευρωβουλή, στις 14 Φεβρουαρίου. Είχαμε μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αναφορά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπάρξει ψήφισμα για το κράτος δικαίου. Ήδη την επόμενη μέρα (15/2) μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται να γίνει συζήτηση στις 18 Μαρτίου, με τη μορφή του κατεπείγοντος».
Έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, ως αποτέλεσμα των εγκληματικών παραλείψεων του ελληνικού κράτους, οι νομικές διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς, χωρίς -προς το παρόν- να έχουν μπει στο… κάδρο πολιτικά πρόσωπα. Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέστησε σαφές ότι αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717, τότε δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα των Τεμπών. Επιπλέον, Ευρωπαία εισαγγελέας με δηλώσεις της στο Star, έκανε λόγο για «εμπόδια στην προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης», με αφορμή τη βουλευτική ασυλία. «Πράγματι, η αναφορά της εισαγγελέως έχει να κάνει με τη βουλευτική ασυλία. Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Θέλουμε να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η δεν εφαρμόστηκαν οι οδηγίες που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θεσπίστηκαν οι κανόνες για να είναι ασφαλή τα τρένα», διευκρινίζει η κα. Γεωργίου.
Όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ευρωβουλή θα βρίσκεται η μη υλοποίηση της Σύμβασης 717, αλλά και τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) από την πλευρά της κυβέρνησης. «Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για την παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την ευρωπαϊκή οδηγία υπάρχει η πρόβλεψη για το τι χρειάζεται να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος. Είναι απαραίτητο, με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θεσπίσουμε νέους κανόνες ασφάλειας, προκειμένου να αυξήσουμε την ασφάλεια, αλλά κάτι τέτοιο -εδώ και έναν χρόνο- δεν έχει γίνει. Θα έπρεπε να είχαν γίνει πράξεις αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνδέει άμεσα τη μη υλοποίηση της Σύμβασης 717 με το δυστύχημα των Τεμπών, με τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα αν είχε ολοκληρωθεί η εν λόγω Σύμβαση», καταλήγει η Ελεωνόρα Γεωργίου.
Συνεπώς, η εκ νέου παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη στην Ευρωβουλή παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, έχουν σκύψει πάνω από την υπόθεση, θέλοντας να συμβάλλουν τα μέγιστα στο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα (18/3), με την τραγωδία των Τεμπών να κεντρίζει την προσοχή των ευρωβουλευτών.
Δείτε επίσης: Τέμπη: «Βόμβα» από Ευρωπαία εισαγγελέα – «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια»