Με το σύνθημα «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» και την απαίτηση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, συγγενείς των θυμάτων και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης (12/12).
Επιμέλεια: Γιώργου Φακή
Πλάνα/μοντάζ: Κωνσταντίνος Δέσκας
Το κάλεσμα είχε δοθεί μερικές μέρες νωρίτερα, καθώς εννιά μήνες μετά το σοκαριστικό δυστύχημα, εντοπίζεται μια το λιγότερο εκνευριστική στασιμότητα στο κομμάτι της απόδοσης ποινικών ευθυνών, την ώρα που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν προκαλέσει με τις τοποθετήσεις τους.
Το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει τους τελευταίους εννιά μήνες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πορείες διαμαρτυρίας την άνοιξη, αλλά και στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. «Τα Τέμπη τώρα αρχίζουν» φώναξε από το βήμα ο γνωστός ηθοποιός, Θοδωρής Ελευθεριάδης, ο οποίος έχασε τη μητέρα του το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Από το πρωί της Τρίτης (12/12) το λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με προορισμό το κέντρο της Αθήνας, με τις στιγμές να είναι συγκλονιστικές, αφού οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη εκείνη την αποφράδα νύχτα.
Τα χιλιόμετρα πολλά, ειδικά για αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή, ωστόσο ο στόχος ήταν κοινός και πολύ σημαντικός: Να γίνει συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Στον δρόμο οι συζητήσεις είχαν ως επίκεντρο τα όσα έχουν γίνει αυτούς τους εννέα μήνες, με τις εξελίξεις από το ποινικό κομμάτι να έρχονται με ρυθμούς χελώνας, ενώ από τους πολιτικούς πρακτικά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή παραδοχή ευθύνης. Στην Κατερίνη ανέβηκε στο λεωφορείο ο Θοδωρής Κατσιούλης, επιβάτης του τρίτου βαγονιού της αμαξοστοιχίας που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναφέρθηκε με παραστατικό τρόπο στα όσα βίωσε. «Ακούσαμε ένα σύρσιμο και μετά έγινε η σύγκρουση. Από την ώθηση, πεταχτήκαμε πίσω και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έγινε. Έσπασε ένα παράθυρο και μπορέσαμε να απεγκλωβιστούμε, ενώ υπήρχε καπνός από τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας με συγγενείς των θυμάτων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έγιναν και άλλες στάσεις για να επιβιβαστούν συγγενείς και απλοί πολίτες, με τον Χρήστο Χούπα -που έχασε την κόρη του Ελπίδα- να ανεβαίνει στο λεωφορείο, προσφέροντας σε όλους φαγητά και μπουκαλάκια με νερό. Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, το πούλμαν έφτασε στο κέντρο της Αθήνας και σταδιακά ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τη Βουλή, με τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και απλούς πολίτες να ανταποκρίνονται μαζικά στο κάλεσμα.
Οι συγγενείς των θυμάτων κρατούσαν βαλίτσες με κόκκινες κορδέλες και τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, τις οποίες και τοποθέτησαν πάνω στην εξέδρα που στήθηκε επί της Βασιλίσσης Αμαλίας. Από τα ηχεία ακούγονταν τραγούδια που γράφτηκαν για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ ο κόσμος κρατούσε πανό με συνθήματα. «Το έγκλημα στα Τέμπη απαιτεί τιμωρία τώρα!» έγραφε ένα εξ αυτών, ενώ ένα άλλο έστελνε μήνυμα για τους… εντός Βουλής παρευρισκόμενους «Παραδώστε την ασυλία σας. Αφού τα έχετε κάνει όλα σωστά, γιατί φοβάστε;».
Οι τοποθετήσεις από τους συγγενείς των θυμάτων
Εννιά μήνες μετά και η στασιμότητα στην απόδοση ποινικών ευθυνών φέρνει στο μυαλό πολλών το ενδεχόμενο να συντελείται μια προσπάθεια συγκάλυψης. Αυτό τόνισε και με δηλώσεις του στην Politic o Παναγιώτης Ρούτσι: «Είμαστε εδώ σήμερα για τα παιδάκια μας, για τους ανθρώπους μας. Γίνεται συγκάλυψη και θέλουμε να βγει η αλήθεια με κάθε τρόπο. Οι ανακριτές αναλαμβάνουν την υπόθεση και μετά την αφήνουν. Ζητάμε από όλα τα κόμματα να αποδώσουν ευθύνες. Οι πολιτικοί να πουν μια φορά την αλήθεια για το έγκλημα που έγινε. Αν ήταν τα παιδιά τους μέσα τι θα έκαναν; Περιμένουμε πολλά πράγματα από τις δικαστικές Αρχές και θέλουμε ο κόσμος να είναι πάντα μαζί μας. Δεν σταματάμε εδώ».
«Τα Τέμπη πάνε να ξεχαστούν, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές Αρχές και τη Βουλή, την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας», ξεκαθάρισε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης.
«Ο αδερφός μου έφυγε στα 28 του χρόνια. Πριν τις 28 Φλεβάρη είχαμε μια άλλη ζωή και τώρα μια άλλη. Τα “γιατί” είναι πολλά. Γιατί μεγάλωσε σε μια χώρα που δεν προστατεύει τα παιδιά της; Διεκδικούμε τη δικαίωση για τις 57 ψυχές που πέταξαν ψηλά», ανέφερε ο Σμαρώ Οικού.
«Εξ αρχής απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους της Δικαιοσύνης, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα. Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές. Από τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση της δικογραφίας, προκύπτουν ευθύνες σε βάρος πολιτικών που αναμένεται να λογοδοτήσουν. Επιχειρήθηκε η συσκότιση της διερεύνησης του δυστυχήματος. Δεν θα επιτρέψουμε το δυστύχημα των Τεμπών να αντιμετωπιστεί όπως άλλες εθνικές συμφορές. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για τη δικαίωση των ψυχών των ανθρώπων μας», ήταν τα λόγια του δικηγόρου και πατέρα θύματος, Αντώνη Ψαρόπουλου.
«Η συγκάλυψη είναι χειρότερη και από την ίδια τη δολοφονία. Οι γιορτές για εμάς δεν θα είναι στιγμές χαράς, γιατί από το τραπέζι θα λείπουν τρία πιάτα. Οι υπαίτιοι του εγκλήματος και όσοι ευθύνονται για τη συγκάλυψη μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί τα παιδιά τους είναι δίπλα τους», τόνισε η Σοφία Ζαροπούλου.
«Εννιά μήνες μετά μαζευτήκαμε στη Βουλή, εμείς που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια δίπλα μας. ο πρώην υπουργός, με την ανοχή των ανωτέρων του, κατάφερε να μετατρέψει το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης σε μια ρωσική ρουλέτα. Παραμένει ελεύθερος πολίτης, σε μια από τις ύψιστες θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης των Ελλήνων. Παρακολουθήσαμε την υποκριτική παραίτησή του και την πανηγυρική επανεκλογή του. Μας καταδικάζουν στην απαγόρευση της αλήθειας, στην υπονόμευση της έρευνας, στην υποτίμηση των νεκρών μας. Έχουμε κάνει τον πόνο μας, δύναμη και τη θλίψη μας, δράση. Αυτοί που έφυγαν από δίπλα μας, βρίσκονται μέσα μας και μας καθοδηγούν και ζητούν δικαιοσύνη», επεσήμανε η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού.
«Δολοφόνησαν τα παιδάκια μας, τη χαρά μας, τα όνειρά μας. Είναι αφόρητο το βάρος που σηκώνουμε. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας εξοργίζουν με αυτά που λένε, προσπαθώντας να μειώσουν το μέγεθος του εγκλήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού πιστεύει στην ενοχή των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των ανώτερων και κατώτερων υπαλλήλων του ΟΣΕ, αλλά και των εταιρειών που εμπλέκονται στα τρένα. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητο το έγκλημα των Τεμπών», υπογράμμισε ο Ηλίας Παπαγγελής.
«Έχεις δίκιο να ρωτάς γιε μου “γιατί μάνα;”. Έχεις να δίκιο να φωνάζεις ότι σου είπαν ψέματα πως τα τρένα ήταν ασφαλή. Έχεις δίκιο να φωνάζεις ότι σε σκότωσε η κυβερνητική αμέλεια και η διαφθορά. Έχεις δίκιο να με κοιτάς με μελαγχολικά μάτια μέσα από τις φωτογραφίες σου. Θα αγωνιστώ όσο μπορώ για αποκαλυφθεί κάθε φορά, κάθε πλευρά αυτού του εγκλήματος», επεσήμανε με τρεμάμενη φωνή η Δέσποινα Γκανίδου.
Ενός λεπτού σιγή και φαναράκια στον ουρανό της πρωτεύουσας
Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα από τον κόσμο. Επιπλέον, στον ουρανό της Αθήνας αφέθηκαν λευκά φαναράκια, σε μια ακόμα πολύ έντονη συγκινησιακά στιγμή.
Σε εκείνο το σημείο το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε, με τους συγγενείς των θυμάτων να διατυπώνουν σε κάθε τόνο πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν οι 57 ψυχές που χάθηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ το λεωφορείο ξεκίνησε από το σημείο που βρίσκεται η παλιά Βουλή (πολύ κοντά στο Σύνταγμα) και άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ξεχνά το έγκλημα των Τεμπών, κάτι που αποτυπώθηκε και από την παρουσία των πολιτών στο συλλαλητήριο.
Μάλιστα, οι συγγενείς των θυμάτων ξεκαθάριζαν πως δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η συγκάλυψη, τονίζοντας πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να δικαιωθούν οι νεκροί του δυστυχήματος.
Δείτε το βίντεο της Politic
Δείτε εικόνες
Θυμηθείτε το ντοκιμαντέρ της Politic που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο