Τέλος από σήμερα οι μάσκες – Πού εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές

Στα περισσότερα μέρη θα φορούν πλέον μόνο όσοι το επιθυμούν, ενώ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για όσους δίνουν εξετάσεις

Σε εποχές προ κορονοϊού επιστρέφει από σήμερα η Ελλάδα αφού καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί επίσημα από 18 Μαΐου.

propoli

Μπορεί βέβαια να καταργείται η υποχρεωτικότητα, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός και όπου το κρίνει κανείς απαραίτητο.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύει από σήμερα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η υποχρεωτική χρήση καταργείται στα αεροπλάνα και τις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, στα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία.

Βέβαια υποχρεωτική θα είναι η χρήση της και στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και σε άλλες δομές υγείας. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Τι γίνεται με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια

Χωρίς τη μάσκα θα μπορούν να είναι στο σχολείο και οι μαθητές αφού οι ειδικοί εισηγήθηκαν την κατάργησή της και στην εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε δεκτή και πλέον θα φορά μάσκα μόνο όποιος το επιθυμεί. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μόνο στις Εξετάσεις

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Σχετικά με την απόφαση διατήρηση της στην διάρκεια των εξετάσεων, ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγώντας το σκεπτικό είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως το μέτρο διατήρησης της μάσκας για τις εξετάσεις των παιδιών, «ελήφθη για να μην υπάρχει αναστάτωση για τα παιδιά, που περνούν μια από τις πιο δύσκολες φάσεις με τις εξετάσεις τους, αυτό είναι το νόημα της διατήρησης της μάσκας στην τάξη».

Δείτε επίσης: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό

Loading