Τετραπλάσια η ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών σε δήμους

Χαμόγελα χαρίζουν τα στοιχεία της Επιστημονικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε τέσσερις δήμους της χώρας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που δεν έχει κανέναν απολύτως κόστος ούτε για το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε για τους δήμους ούτε και για τους πολίτες, αξιολογείται από το ΕΜΠ και δείχνει πολλαπλασιασμό συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών.

Μάλιστα ο Υπουργός αποκάλυψε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και οποιαδήποτε άλλη πρόταση περιλαμβάνει μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους της χώρας, και θα αξιολογείται από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τον ΕΟΑΝ.

   «Τα ποσοστά ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων στη χώρα είναι διαχρονικά απογοητευτικά. Επίσημα στις εκθέσεις της ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο του 2015 για τα διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δείχνουν ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα είναι το πολύ 19% και το 80% των στερεών αποβλήτων οδηγούνται στις χωματερές.

   Βασικός στόχος της πολιτικής μας, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας υποχρεώνει να τα αυξήσουμε, και μάλιστα θεαματικά, με βασική προτεραιότητα την ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στο αλουμίνιο και στο πλαστικό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

   Όπως τόνισε, αυτοί οι στόχοι συνιστούν και στοιχεία του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν, δηλαδή, το υπουργείο δέχθηκε τη σχετική πρόταση προκειμένου να υπάρξει αυτό το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

«Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στους εθνικούς στόχους της πολιτικής για την ανακύκλωση, και δεν υπάρχει το παραμικρό κόστος ούτε για το υπουργείο Εσωτερικών ούτε για τους δήμους ούτε για τους πολίτες. Δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι αυτό το πρόγραμμα δεν ήταν γνωστό στον ΕΟΑΝ, που παρίστατο στα εγκαίνια που έγιναν στους 4 δήμους, όπου εφαρμόστηκε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Το σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης περιλαμβάνεται στα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που έχουν κανονική άδεια λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε, στο επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο κατατέθηκε 20 Μαΐου στον ΕΟΑΝ, περιλαμβάνεται το σύνολο του πιλοτικού προγράμματος.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι στους τέσσερις δήμους που εφαρμόστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα υπάρχει τετραπλασιασμός των ποσοτήτων των ανακυκλούμενων υλικών», είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε εγκεκριμένο και με νόμιμη λειτουργία σύστημα ανακύκλωσης καταθέσει πρόταση που να περιλαμβάνει μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους της χώρας, είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί.

   «Η αξιολόγηση ασφαλώς γίνεται και από τον ΕΟΑΝ και από την αυτοδιοίκηση γιατί το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων είναι κρίσιμο θέμα και οι στόχοι που πρέπει να πιάσουμε είναι πολύ υψηλοί. Είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα αυτά είναι απολύτως συντεταγμένα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τεθεί σε διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο».