Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Θόδωρος Χατζηπαντελής μίλησε στην politic και μεταξύ άλλων σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.
Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης
Αρχικά ο κ. Χατζηπαντελής κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια μετά την απογραφή, λέγοντας ότι μέχρι τώρα δε μπορεί να ειπωθεί τίποτα με σιγουριά. Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως ανέφερε δεν είναι τα επίσημα, και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθούν περίπου στο τέλος του χρόνου.
Σχετικά με το αν υπάρχει η πιθανότητα να έρθει η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την κυβέρνηση να έχει υποστεί μια φθορά λόγω των κρίσιμων ζητημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί, ο κ. Χατζηπαντελής δήλωσε:
«Το ενδιαφέρον του κάθε πολίτη από εμάς, έχει επικεντρωθεί σε τρία πράγματα. Το πρώτο είναι η πανδημία του κορονοϊού και η υγεία μας. Το δεύτερο κατά σειράν είναι η οικονομική μας κατάσταση. Έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 10-11% άρα ο καθένας και η καθεμία έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα.
Το τρίτο θέμα που μας απασχολεί το οποίο θα έπρεπε να είναι πρώτο, είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτά τα προβλήματα λοιπόν καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και δεν ασχολούμαστε με το ένα ή το άλλο κόμμα. Όταν υπάρχουν τέτοιες κρίσεις, ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση».
«Να μάθουμε γιατί και με ποιανού αίτημα άρχισε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη»
Σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες με την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κ. Χατζηπαντελής είπε:
«Αυτό το θέμα θα έπρεπε να το δούμε σοβαρά, ωστόσο πιστεύω ότι δε θα επηρεάσει τον κόσμο. Απ’ όσο ακούμε, βρέθηκε να παρακολουθείται νομίμως το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη όσο ήταν μόνο ευρωβουλευτής και η παρακολούθηση σταμάτησε όταν εξελέγη αρχηγός ενός κόμματος.
Εκείνο που πρέπει να μάθουμε είναι γιατί και με ποιανού αίτημα κινήθηκε αυτή η διαδικασία. Αν υπάρχει κάποια εμπλοκή του κ. Ανδρουλάκη σε οποιοδήποτε ζήτημα, τότε ο καθένας θα πει δικαίως ότι δεν επιθυμεί να τον ψηφίσει.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να καλυφθεί λόγω απορρήτου και να λέει ο καθένας ό,τι θέλει.»
Για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δε γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και για το αν υπάρχει περίπτωση να μαθευτεί ο λόγος που συνέβη αυτό είπε:
«Είναι πολύ λογικό να μη γνώριζε τίποτα ο πρωθυπουργός οπότε ας πιστέψουμε αυτό που είπε. Αλίμονο αν ο πολιτικός προϊστάμενος ενημερώνεται για οποιονδήποτε είναι υπό παρακολούθηση. Όταν όμως πρόκειται για κάποιον ευρωβουλευτή και όχι μόνο, είναι λογικό να πρέπει να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του και τον διευθυντή της ΕΥΠ να παραιτηθούν επειδή δεν τον ενημέρωσαν για την παρακολούθηση. Είναι αυτονόητο το ότι η ΕΥΠ πρέπει να είναι υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού διότι πρόκειται μια υπηρεσία η οποία σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια της χώρας. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ξέρει τα πάντα.»
«Χρειάζεται να υπάρξει μια διόρθωση του θεσμικού πλαισίου και να προβλέπεται το τι ακριβώς συμβαίνει. Πάντα όμως θα υπάρχουν θέματα τα οποία θα ξεφεύγουν.»
Τέλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί με την Τουρκία λέγοντας:
«Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Για να δούμε τι γίνεται, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πρώτα οι εκλογές σε αυτές τις τρεις χώρες. Δε θα υπάρξει καμία στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία. Ο Ερντογάν ξέρει ότι σε περίπτωση που προκαλέσει κάποιο επεισόδιο με την Ελλάδα, ο ίδιος θα έχει φοβερές επιπτώσεις και γι’ αυτό ό,τι λέει τα λέει για εσωτερική κατανάλωση.»
Δείτε επίσης: Σ. Εδίρνελης: «Ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην προέλευση της ευθύνης χωρίς να κατανοεί πλήρως τη σημασία της»