Θ. Γεωργακόπουλος: Οι χώρες με υψηλό δείκτη γονιμότητας σχεδιάζουν πολιτικές που στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας

Θ. Γεωργακόπουλος: Οι χώρες με υψηλό δείκτη γονιμότητας σχεδιάζουν πολιτικές που στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας

Έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών που στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έδωσε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις, του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Hope Genesis και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως είπε, οι χώρες οι οποίες καταγράφουν υψηλό δείκτη γονιμότητας, όπως η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες, δεν δίνουν τόσο κίνητρα για την τεκνοποίηση, αλλά σχεδιάζουν επιτυχημένες πολιτικές που στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας και, κυρίως, το δικαίωμα των γυναικών να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας, πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τις καριέρες των γυναικών, που προβλέπουν μεγάλες γονικές άδειες και για τους δύο γονείς και δημιουργούν δομές προσχολικής αγωγής για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας είναι περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ, μέχρι τα μέσα του αιώνα, προβλέπεται ότι θα μειωθεί κάτω από τα πέντε εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, όπως τόνισε, γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά το χρόνο, επισημαίνοντας ότι μόνο στην Κρήτη και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον πληθυσμό μίας χώρας είναι οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η μετανάστευση. Όπως διαπίστωσε, το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι γεννήσεις διατηρούνται πολύ χαμηλά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργακόπουλος συμπλήρωσε ότι και, στις πλούσιες ανεπτυγμένες χώρες, οι οικογένειες κάνουν πλέον λιγότερα παιδιά.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play