Η έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα δεν περιορίζεται στο ρύζι και τα σιτηρά, αλλά επεκτείνεται στο ελαιόλαδο, το οποίο εξελίσσεται σε premium προϊόν, εκτροχιάζοντας το κόστος
Η έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα δεν περιορίζεται στο ρύζι και τα σιτηρά, αλλά επεκτείνεται στο ελαιόλαδο, το οποίο εξελίσσεται σε premium προϊόν, εκτροχιάζοντας το κόστος διαβίωσης και εντείνοντας τη δυναμική της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.
Οι τιμές του ελαιόλαδου γράφουν διαδοχικά ρεκόρ, εκτοξεύοντας το κόστος διαβίωσης, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις χώρες μεγάλης παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες. Πλέον, λόγω του χαρακτήρα του ελαιόλαδου ως βάση διατροφής καταγράφονται αυξημένα περιστατικά κλοπών, ενώ φαίνεται ότι αναπτύσσεται και ένας ιδιότυπος ακτιβισμός, καταδεικνύοντας τους κοινωνικούς κραδασμούς που προκαλούν οι απαγορευτικές τιμές.
Στην περίπτωση του ελαιόλαδου, όμως, οι αιτίες αύξησης των τιμών αμιγώς… κλιματικές. Το 2022 ήταν μια εξαιρετικά άνυδρη χρονιά, περιορίζοντας δραστικά τη σοδειά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα στην ΕΕ, η παραγωγή ελαιόλαδου υποχώρησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να παράγει το 2022 σχεδόν 50% λιγότερο από 2018.
Η εσωτερική κατανάλωση κατανάλωση μειώθηκε και οι εξαγωγές υποχώρησαν επίσης, ενώ τα αποθέματα κυριολεκτικά εξανεμίστηκαν, που πρακτικά συνεπάγεται ότι η ανοδική τάση των τιμών δεν θα ανακοπεί το 2024…
Οι διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», σύμφωνα με το USDA.
Δυσοίωνες προοπτικές
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο πιο θερμό καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3° C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους -καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.
Το συνολικό προφίλ της αγορά επιδεινώνεται έτι περαιτέρω οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας. Αν μάλιστα συνυπολιγιστούν οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τότε δημιουργείται δυναμική σταθερής υποπαραγωγής και ελλείμματος προσφοράς.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που συγκροτείται από μέλη που αποτελούν πάνω από το 98% της παραγωγής ελαιόλαδου παγκοσμίως.
Κλοπές ελαιόλαδου
Οι τιμές του ελαιόλαδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά λίτρο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec. Πρόκειται για την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο», με βάση τα στοιχεία της εταιρίας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ετήσιο άλμα 111%.
Οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει ορισμένους σε κλοπές.
Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε μονάδα επεξεργασίας ελαιόλαδου στην Ισπανία, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ. Η οικογενειακή επιχείρηση έχασε ελαιόλαδο αξίας πάνω από 420.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.
Δεν είναι μόνο αυτό.
Πριν από αυτό, 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ εκλάπησαν από το ελαιουργείο Terraverne, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Munco. Οι υπολογιστές, τα τραπέζια, οι ανεμιστήρες και οι καρέκλες της εταιρείας λεηλατήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ληστείας.
Πηγή: crisismonitor.gr
Δείτε επίσης: Κυβέρνηση: Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών – Στα σκαριά app για υποβολή καταγγελιών