Θαλάσσιος σχεδιασμός: Η Αθήνα στην εποχή των ευθυνών

Θαλάσσιος σχεδιασμός: Η Αθήνα στην εποχή των ευθυνών

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό εν μέσω προκλήσεων. Στις 21 Φεβρουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην κατάρτιση θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που εγείρει η Τουρκία. Η συμμόρφωση με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, που εκκρεμεί από το 2021, είναι αναγκαία. Η Κομισιόν τόνισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στις προκλήσεις αυτές. Ωστόσο, η αντίδραση της Αθήνας παραμένει περιορισμένη.

Μόλις ένα μήνα μετά, η χώρα μας καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της συνεχούς μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στα ύδατα του Αιγαίου, του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά στρατηγικό κόμβο για την προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσών. Η ακτογραμμή της ξεπερνά τα 20.000 χιλιόμετρα, με περισσότερα από 29.000 νησιά, νησίδες και βράχους.

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία βασίζονταν σε τεχνικές αιτιάσεις. Η Αθήνα δείχνει να αποφεύγει τη ρύθμιση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων από φόβο αντιδράσεων της Τουρκίας. Ενδεικτικά, οι τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με τα εθνικά θαλάσσια πάρκα και τα γεγονότα στην Κάσο και στην Κρήτη έχουν αναδείξει μια οδυνηρή κατάσταση: η Ελλάδα είναι υπό την επιρροή της τουρκικής επιθετικότητας και των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Ελλάδα κατέχει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανεξαρτήτως των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ουσία της καταδίκης δεν είναι τόσο η ποινή καθαυτή, αλλά η θλιβερή υπενθύμιση ότι δεν αξιοποιούμε ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας των ελληνικών θέσεων, τις υποχρεώσεις μας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής θαλάσσιου σχεδιασμού και την υποβολή σχεδίων για τις θάλασσές μας – Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και τις θάλασσες νοτίως της Κρήτης. Η Ελλάδα, με τη βοήθεια της ΕΕ και των εταίρων της, οφείλει να προχωρήσει μπροστά, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θάλασσα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ώρα ευθύνης για την Αθήνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play