Ποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν στο επόμενο διάστημα
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσει ένα νέο…σίριαλ στην υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, το οποίο σχετίζεται με καταθέσεις περίπου 25 γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών. Από αυτές τις καταθέσεις, τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο το οποίο έχει συγκλονίσει όλη την ελληνική κοινωνία.
Πρόκειται για κάποιες πρωτοφανείς συμπτώσεις που μπορεί να συμβούν μόνο σε μία οικογένεια στον κόσμο, όπως εκτίμησαν σε τηλεοπτική συνέντευξη οι γονείς των τριών άτυχων κοριτσιών, ή μπορεί να υποκρύπτεται κάτι «σκοτεινό» που δεν αφορά τον νόμο των πιθανοτήτων;
Τα στελέχη που θα ερευνήσουν την υπόθεση λοιπόν θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, αφού αναμένεται να φανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψαν οι θάνατοι των κοριτσιών.
Μέχρι τώρα πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες γνωματεύσεις οι οποίες είτε δεν είναι ολοκληρωμένες είτε είναι εσφαλμένες.
Διαφοροποιήσεις
Πριν από λίγες μέρες, οι γονείς των κοριτσιών έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία «γέννησε» νέα ερωτήματα για το τι έγινε και δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ την ώρα που πέθαιναν δεν ήταν ποτέ κανένας γιατρός ή νοσηλευτής στο πλευρό τους.
Οι γιατροί, από την πλευρά τους, ήδη μιλούν για αρκετές διαφοροποιήσεις στις αναφορές των γονιών (και κυρίως της τραγικής μητέρας) από τα πραγματικά περιστατικά.
Η Μαλένα η οποία ηλικιακά ήταν δεύτερη, ήταν το πρώτο κοριτσάκι το οποίο δεν κατάφερε να νικήσει τη μάχη για τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία της πνοή τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ενώ νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία, που θεωρούνταν απολύτως ελέγξιμη και ιάσιμη.
Σύμφωνα με τους γονείς, το κοριτσάκι πέθανε αφού πρώτα έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία την ένατη μέρα νοσηλείας. Αυτή η άποψη όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα όσα έχουν πει οι γιατροί, οι οποίοι τόνισαν ότι είχε γίνει μια χημειοθεραπεία πολυήμερη η οποία ήταν μη ενέσιμη. Η ανήλικη πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια παρά το γεγονός ότι είχε κάνει εξετάσεις οι οποίες έδειξαν πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
Τον περασμένο Μάρτιο, η μητέρα είπε ότι αυτή με έναν ακόμα συγγενή, εντόπισαν την Ίριδα η οποία ήταν έξι μηνών χωρίς να έχει σφυγμό. H ίδια είπε, τότε, ότι δίπλα στο βρέφος βρήκε ένα πανάκι με αίμα. Η οικογένεια του κοριτσιού ζήτησε διάγνωση από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντιγόνη Μητσέλου που προσδιόρισε ότι αιτία θανάτου ήταν η σπάνια αγενεσία βλεφοκόμβου. Δηλαδή διαπιστώθηκε ότι από τον καρδιακό μυ έλειπε ένας όζος που λειτουργεί ως φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.
Η μητέρα στην τηλεοπτική της συνέντευξη υποστήριξε ότι το βρέφος είχε ένα πολύ μικρό καρδιολογικό πρόβλημα (φύσημα) και μάλιστα το συγκεκριμένο νόσημα το χαρακτήρισε πάρα πολύ σπάνιο. Οι γιατροί βέβαια λένε πως ότι η συχνότητα της αγενεσίας βλεφοκόμβου είναι πολύ πιο μικρή, έως ανύπαρκτη. Και συμπληρώνουν ότι «αφού η μητέρα είχε πραγματοποιήσει καρδιακό έλεγχο για να εντοπίσει το φύσημα, είναι περίεργο που δεν εντοπίστηκε η ζωτικής σημασίας έλλειψη του βλεφοκόμβου που αποτυπώνεται με ευκρίνεια σε τέτοιες εξετάσεις.
Ακόμη, η ανακάλυψη του αίματος στο πανάκι του μωρού δεν δείχνει ανακοπή αλλά πιθανόν αποφρακτικό θάνατο που δημιουργεί πνευμονικό οίδημα».
Ανακοπή
Επιπλέον ερωτήματα προέκυψαν με τον πρόσφατο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – κι ενώ νοσηλευόταν σε θάλαμο, με παρούσα μόνο τη μητέρα – της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας.
Τον Απρίλιο του 2021 άρχισαν να φαίνονται σιγά – σιγά τα πρώτα της προβλήματα υγείας όταν πήγε στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών ενώ σύμφωνα με τη μητέρα είχε πόνους στην κοιλιά και παρουσίαζε βυθίσεις – με αναφορές για γαστρεντερίτιδα, βρογχοπνευμονία κ.λπ. Οι γιατροί όμως ξεκαθάρισαν ότι οι εξετάσεις δεν έδειξαν απολύτως τίποτα.
Την ώρα που το κοριτσάκι ήταν στον θάλαμο χωρίς να υπάρχει εκεί κάποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό, έπαθε ανακοπή χωρίς να έχει διαλευκανθεί ακόμα η υπόθεση, το πώς έγινε δηλαδή στα καλά καθούμενα. Μετά από αρκετή ώρα συνήλθε, ωστόσο είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ και υποβαλλόταν συνεχώς σε ελέγχους στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με τις εξετάσεις να μη δείχνουν κάτι ιδιαίτερο στην καρδιά. Οι γιατροί του Ωνασείου τοποθέτησαν, μάλιστα, απινιδωτή στην άτυχη εννιάχρονη, από τον οποίο εκ νέου φάνηκε ότι δεν παρουσίαζε οποιαδήποτε καρδιακή αρρυθμία.
Οι γιατροί στη συνέχεια έκαναν τεστ DNA το οποίο δεν έδειξε ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αντίθετα όμως, οι γονείς είπαν ότι το κοριτσάκι είχε διασωληνωθεί στο Ωνάσειο. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους γιατρούς οι οποίοι τόνισαν ότι δεν έγινε ποτέ καμία διασωλήνωση στο εν λόγω καρδιοχειρουργικό κέντρο.
Τα 9+1 ερωτήματα
Αυτά είναι τα 9+1 ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν μέσω της έρευνας οι δικαστικές και αστυνομικές Αρχές:
– Εάν στη Μαλένα υπήρξε σωστή διάγνωση, καθώς και εάν δεν κατέληξε από χρόνια, αλλά οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία οφείλεται σε φάρμακα ή άλλα σκευάσματα που ελήφθησαν από τη φλέβα ή το στόμα και δεν βρέθηκαν.
– Τι ακριβώς αναζήτησαν οι τυπικές τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας.
– Πού οφείλονται οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας.
– Εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει, άμεσα, επανεξέταση στο δείγμα της Μαλένας για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια ή έχει γίνει λάθος στη διάγνωση.
– Εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα όργανα της Ίριδας για να διαπιστωθεί εάν όντως έπασχε από αγενεσία φλεβοκόμβου ή όχι ή εάν το βρέφος είχε ευρήματα ηπατικής ανεπάρκειας λόγω λήψης φαρμάκων.
– Παράλληλα, περιμένουν τα αποτελέσματα του πλήρους ελέγχου (τοξικολογικών και ιστολογικών) εξετάσεων στην Τζωρτζίνα.
Χρειάζεται κοινή διάγνωση
– Όπως λένε πρέπει να γίνει συσχετισμός των αποτελεσμάτων και να επανεξεταστούν από τον ίδιο παθολογοανατόμο, προκειμένου να προκύψει μια κοινή διάγνωση και για τα τρία παιδιά.
– Να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ο βηματοδότης της Τζωρτζίνας, ο οποίος ετάφη μαζί της. Όπως λένε πρέπει να παραληφθεί από τις Αρχές για να εξεταστούν τα δεδομένα.
– Να αναζητηθεί η κλινική διάγνωση από τους ιατρούς για τα αίτια ανακοπής της Τζωρτζίνας που προκάλεσε τη βαριά αναπηρία της τον Απρίλιο του 2021, ενώ δεν προϋπήρχε πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άτυχο κορίτσι νοσηλευόταν τουλάχιστον για τρεις μήνες και τα αίτια του επεισοδίου δεν μπορεί να μη διαγνώστηκαν από το Ωνάσειο.
– Να ερευνηθεί για ποιο λόγο η μητέρα των παιδιών ενώ τον Μάρτιο του 2021 ήταν έγκυος αποφάσισε να προκαλέσει έκτρωση, ισχυριζόμενη ότι φοβήθηκε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, άποψη η οποία δεν συνάδει με τα αποτελέσματα του γενετικού ελέγχου που έγινε σε εκείνη και στον άνδρα της και τα οποία βγήκαν καθαρά.
Δείτε επίσης: Πάτρα: «Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα, ήταν όλα φυσιολογικά» λέει ο γιατρός του Ωνασείου – Πως έφυγε από τη ζωή η 7 μηνών Ίριδα
- Παναμάς: Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία επί της Διώρυγας μετά τις απειλές Τραμπ
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: Η αδυναμία σκοραρίσματος στο πρώτο ημίχρονο μας κόστισε
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας
- Βαθμολογία Super League: ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θριαμβεύουν, ισοπαλία για την ΑΕΚ