Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή δεν είναι υποχρεωτική.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή ο κόσμος κλείνει ραντεβού για την τρίτη δόση και ήδη έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 10.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά ήδη 32.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης πως αύριο Δευτέρα (20/09) θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα.

Οπως επισήμανε, η τρίτη δόση θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα έχουμε «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες».

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου;

Ερωτηθείς για το αν η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτική, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα. «Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», ανέφερε εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Ποιους αφορά η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου;

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε καταλήξει για την τρίτη δόση πως προτεραιότητα έχουν οι ανοσοκατασταλμένοι, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε τις 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Δείτε επίσης: Γεωργαντάς: 32.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr