Θεμιστοκλέους: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν και από τη νόσηση»

«Έχει μπει σε μια νέα φάση ο κορονοϊός και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στην εκπομπή «Πρώτο Πρόγραμμα» και αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε ότι όσον αφορά στην προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο έχουν την ίδια περίπου δράση με τα προηγούμενα, ωστόσο προστατεύουν και ως προς το να κολλήσει κανείς, ακριβώς επειδή καλύπτουν τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν τώρα, τις Όμικρον 4 και 5.

Αναφορικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί άμεσα ένα κοινό εμβόλιο για τον κορονοϊό και τη γρίπη, τόνισε ότι προς το παρόν δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού είναι προϊόντα διαφορετικής τεχνολογίας. Βέβαια ξεκαθάρισε ότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί την ίδια στιγμή και με τα δύο εμβόλια.

Όσο αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα, που ήταν αναμενόμενη, χωρίς όμως να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας.

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να υιοθετήσει η χώρα μας το παράδειγμα των άλλων χωρών όπως για παράδειγμα της Μ. Βρετανίας που όσοι είναι θετικοί και ασυμπτωματικοί δεν μένουν στο σπίτι, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται, και αυτό σχετίζεται με την πορεία που θα διαγράψει η πανδημία στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, καθώς αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, επομένως πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι πολύ λίγα και ότι η χώρα μας έχει επιστρέψει σχεδόν στο 100% στην κανονικότητα.

«Έχει μπει σε μια νέα φάση ο κορονοϊός και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει καθώς και στις 6νέες μεταλλάξεις που είναι πιο ήπιες σε σχέση με τις πρώτες. Είναι ελάχιστες οι εισαγωγές ειδικά αν συγκρίνουμε με την ίδια ημέρα πέρσι τον Σεπτέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί πρέπει να υποβάλλονται ακόμη σε τεστ οι μη εμβολιασμένοι, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο».

Δείτε επίσης: Θάνος Πλεύρης: «Δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο»