Η διαπίστευση Joint Commission International(JCI)που έλαβε το «Ερρίκος Ντυνάν» και αποτελεί την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας για νοσοκομεία παγκοσμίως, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσηλευτικού κέντρου, Θέμος Χαραμής. Με «όπλο» αυτή τη διαπίστευση, ο ίδιος προαναγγέλλει άνοιγμα του «Ερρίκος Ντυνάν» στον ιατρικό τουρισμό, ενώ αναγνωρίζει ότι η διεθνής επιβράβευση αποτελεί και μια «προίκα» για το νοσοκομείο, κατά τη διαδικασία πώλησής του. Για το μέλλον του «Ερρίκος Ντυνάν», ωστόσο, καθιστά σαφές ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις».
Τι σηματοδοτεί για το «Ερρίκος Ντυνάν» η Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης από τον διεθνή οργανισμό Joint Commission International (JCI);
Μετά από συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, το «Ερρίκος Ντυνάν» ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο, τα οποία έχουν λάβει τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International. Είμαστε περήφανοι για αυτή την επιβράβευση, καθώς πρόκειται για την ισχυρότερη και εγκυρότερη διαπίστευση ποιότητας παγκοσμίως, αλλά και γιατί αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση μιας ομαδικής προσπάθειας.
Τι σημαίνει η διαπίστευση JCI;
Η Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης δηλώνει τη συμμόρφωση του Ερρίκος Ντυνάν προς αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο. Αποτελεί σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευση του οργανισμού στην παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας προς τους ασθενείς. Είμαστε το δεύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα, μετά το «Υγεία», με τη διεθνή διαπίστευση. Το Ερρίκος Ντυνάν αξιολογήθηκε την προηγούμενη περίοδο από ομάδα εξειδικευμένων επιθεωρητών του JCI σε περίπου 1200 μετρήσιμα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, όπως οι διεθνείς στόχοι ασφάλειας ασθενών, η εκτίμηση και η φροντίδα ασθενών, η αναισθησιολογική και χειρουργική φροντίδα, η διαχείριση φαρμάκων, η εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειάς του, η βελτίωση της ποιότητας, η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η διοίκηση και η ηγεσία, η διαχείριση των εγκαταστάσεων, τα προσόντα και η εκπαίδευση του προσωπικού και η διαχείριση πληροφοριών. Συνεπώς, το Ντυνάν είναι στην κορυφή των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα με την πλέον αξιόπιστη σφραγίδα.
Επιπλέον, η διαπίστευση JCI αποτελεί προϋπόθεση για να μπει ένα νοσοκομείο, οπουδήποτε στον κόσμο, στην αγορά του ιατρικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένας ειδικός σχεδιασμός από το Ερρίκος Ντυνάν και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνίες και την υπογραφή συνεργασίας με διεθνή γραφεία, ειδικευμένα στον ιατρικό τουρισμό.
Συνδέεται η διεθνής αυτή διαπίστευση και με ενδεχόμενη πώληση του Ντυνάν;
Η μεγάλη προσπάθεια για την διεθνή σφραγίδα ποιότητας ξεκίνησε προ διετίας και εντάσσεται σε ένα γενικό στρατηγικό σχεδιασμό για την πλήρη αναβάθμιση του Ντυνάν, ώστε να βρεθεί και πάλι στην κορυφή των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Βεβαίως η διαπίστευση αποτελεί πλέον και μία «προίκα» για το Ντυνάν, η οποία θα συνεκτιμηθεί στο τίμημα της πώλησής του.
Το σχέδιο της πώλησης του Ντυνάν σε τι φάση βρίσκεται;
Το θέμα προφανώς αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και την εγγυημένη προοπτική του νοσοκομείου. Με αυτά τα δεδομένα, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το Ντυνάν.
Η διεθνής διαπίστευση που λάβατε θα ενισχύσει τον εγχώριο ανταγωνισμό;
Κατ΄αρχάς, σπάει το «μονοπώλιο». Θα ήταν ευχάριστο, και ευεργετικό για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα μας, κι άλλα νοσοκομεία να κινηθούν τα επόμενα χρόνια με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και την απόκτηση της διαπίστευσης JCI, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός βοηθάει τελικά όλους.
Για την αντιμετώπιση του κορoναϊού σε τι κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Ερρίκος Ντυνάν;
Όλα τα διεθνή πρωτόκολλα εφαρμόζονται από το Ντυνάν, η αρμόδια Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου βρίσκεται σε ετοιμότητα εδώ και εβδομάδες για το θέμα, διαθέτουμε μία από τις πλέον σύγχρονες και μεγαλύτερες ΜΕΘ στη χώρα. Δεν αποτελούμε βέβαια ένα από τα κέντρα αναφοράς που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, αλλά ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την επίσημη πολιτεία σε ό,τι μας ζητηθεί.
Οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούσαν να συμπράξουν σε σχήματα ΣΔΙΤ; Βλέπετε να υπάρχει περιθώριο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα υγείας;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούω χρόνια -κάποιοι το συνδέουν πρωτίστως με την αυτονόητη ανάγκη να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το θεσμικό πλαίσιο, η λειτουργικότητα και η κατεύθυνση αυτής της συνεργασίας. Στο εξωτερικό έχουν βοηθηθεί πάρα πολύ τα δημόσια νοσοκομεία μέσω ΣΔΙΤ και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ, εάν το δημόσιο υιοθετούσε τις ανάλογες βέλτιστες πρακτικές. Εάν η συνεργασία έχει να κάνει με κοινωνικές δράσεις, αναμφίβολα μπορούν να γίνουν πολλά -και το Ερρίκος Ντυνάν στη νέα εποχή του φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το πεδίο.
Έφη Φουσέκη