Θέρος: Ρυθμίστε τις συσκευές σας για τη νέα ώρα!

Θέρος: Ρυθμίστε τις συσκευές σας για τη νέα ώρα!

Αλλάξτε τις συσκευές σας για τη θερινή ώρα και μάθετε γιατί η αλλαγή πραγματοποιείται πάντα την Κυριακή. Άλλαξε η ώρα και από τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται αυτόματα σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ωστόσο πολλές συσκευές απαιτούν χειροκίνητη ρύθμιση. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου σηματοδοτεί την λήξη της εφαρμογής του μέτρου της χειμερινής ώρας, με αποτέλεσμα οι δείκτες των ρολογιών να προχωρούν μπροστά. Οι περισσότερες συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο έχουν αυτή τη δυνατότητα αυτόματα. Ωστόσο, πολλές άλλες συσκευές θα χρειαστεί να ρυθμιστούν χειροκίνητα.

Στις συσκευές που δεν είναι smart, θα χρειαστεί να αλλάξετε την ώρα σε ρολόγια, αυτοκίνητα, φούρνους, ξυπνητήρια και άλλες αναλογικές ή παλαιολιθικές ψηφιακές συσκευές. Γιατί, όμως, η ώρα αλλάζει πάντα την Κυριακή; Ο λόγος έγκειται στην σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους η αλλαγή ώρας. Έτσι, επιλέγεται η Κυριακή, καθώς δραστηριοποιούνται λιγότεροι άνθρωποι και έχουν χρόνο να προσαρμοστούν. Σε πολλές χώρες, η αλλαγή γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, αλλά στην Ευρώπη ισχύει ότι η θερινή ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας στοχεύει κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας τον φυσικό φωτισμό. Κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του ’70, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας στο έπακρο. Από το 1996, ισχύει μία ενιαία ρύθμιση σε επίπεδο Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία την άνοιξη μετατοπίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ενώ το φθινόπωρο τα επιστρέφουμε. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ευθυγράμμιση του σώματος με το ηλιακό φως, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και να επηρεάσει πολλές παθήσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play