Θεσσαλία: Αγωνία από τους πλημμυροπαθείς για την καταβολή των αποζημιώσεων

Θεσσαλία: Αγωνία από τους πλημμυροπαθείς για την καταβολή των αποζημιώσεων

Βάλτο θυμίζουν τα χωράφια πολλών αγροτών μετά το  πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των πλημμυρών που άφησαν πίσω τους μία βαθιά πληγή στη Θεσσαλία.

Ο Παύλος Σατόλιας, πρόεδρος ΕΘ.Ε.Α.Σ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), και ο πρόεδρος αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, μίλησαν στο MEGA για τις αποζημιώσεις μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel που «έπνιξαν» την Θεσσαλία.

Μάλιστα, σε πολλά από αυτά δεν έχουν σπεύσει ακόμα οι ελεγκτικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν και να καταγράψουν την καταστροφή προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν σύντομα την αποζημίωσή τους.

Ο κ. Σατολιάς μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί μετά από 1,5 μήνα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Αυτό που φτάνει από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, είναι ότι έχουν εξαγγελθεί κάποια πράγματα για τις προκαταβολές των ζημιών, μέσα στις επόμενες μέρες. Ζητάμε να μάθουμε πόσο θα είναι το τελικό ποσό της αποζημίωσης και το χρονοδιάγραμμα αυτού. Πρέπει να ανακοινωθούν και οι αποζημιώσεις για τα υπόλοιπα προϊόντα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα χωριά, οι άνθρωποι δεν έχουν αντικείμενο, και οι ειδικοί λένε ότι σε δύο χρόνια μπορεί να έχουν καλλιεργήσιμα χωράφια. Πρέπει να εξαγγελθεί ένα μίνιμουμ εισόδημα για να μην φύγουν από τα χωριά τους. Πρέπει να αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι. Ο νομός να είναι και για τους επόμενους μήνες σε έκτακτη ανάγκη, και για τους πλειστηριασμούς και αυτά, να δούμε τι θα γίνει με τα ξεμπαζώματα των χωραφιών από τα φερτά υλικά. Μας ζητάνε 1.000 ευρώ το στρέμμα για να ξεμπαζώσουν», τόνισε ο κ. Σατολιάς.

Για τις καταστροφές που έχει υποστεί ο κάμπος ο κ. Βαϊόπουλος ανέφερε: «Μετά από δύο μήνες, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αντικείμενο να ασχοληθούν. Κάποιοι παραγωγοί έχουν πάρει 2.000-4.000 ως προκαταβολή από αποζημίωση που δίνει ο ΕΛΓΑ, δεν είναι από το κράτος είναι από τους παραγωγούς. Για την επόμενη χρονιά η παραγωγή έχει χαθεί στο γάλα, στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι».

Δείτε επίσης: Φλώρινα: Συνελήφθησαν φοιτητές για πλαστογραφία εισιτηρίων των ΚΤΕΛ

Loading

Play