Μετά από περίπου ενάμισι μήνα από την κακοκαιρία «Daniel» οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας προσπαθούν ακόμη να μαζέψουν τα κομμάτια τους αφού η ζημιά που υπέστησαν είναι τεράστια.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Μαντριά γκρεμισμένα, χιλιάδες ζώα νεκρά, ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στις ζωοτροφές και σε μηχανήματα και όχι μόνο.
Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, είναι αδύνατο να πλησιάσει κάποιο όχημα λόγω του ότι τα μαντριά είναι μισογκρεμισμένα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να περισυλλεχθούν τα νεκρά ζώα.
Η politic ήρθε σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο θέμα η οποία τονίζει πως «σαν Διεύθυνση Κτηνιατρικής, για έναν μήνα και παραπάνω σε όλη τη Θεσσαλία κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Έχουν μείνει όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις μαντριών που είναι είτε γκρεμισμένα είτε μέσα σε λάσπη και δυστυχώς δε μπορέσαμε να λύσουμε το πρόβλημα και να επέμβουμε για να μαζέψουμε τα ζώα. Εμείς τρέχουμε κι άλλες υποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με σφαγεία, τυροκομεία, με εγκαταστάσεις και δυστυχώς η υπηρεσία λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που χρειαζόμαστε».
Σχετικά με την περιοχή του Κουλουρίου στην οποία έχουν εντοπιστεί ορισμένα νεκρά ζώα, η διεύθυνση Κτηνιατρικής επιχείρησε να επέμβει αρκετές φορές ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος σε ένα μισογκρεμισμένο μαντρί γιατί θα ρισκάρει τη ζωή του. Το 95% των περιπτώσεων και παραπάνω έχουν αντιμετωπιστεί» αναφέρει στην politic η διεύθυνση Κτηνιατρικής Θεσσαλίας.
«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ»
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Ζήσης Παρλίτσης σχετικά με τις αποζημιώσεις είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανείς ούτε ένα ευρώ και ο ίδιος μάλιστα έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για να διορθώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν λάβαμε ούτε καν τα χρήματα της αρωγής. Σε εμένα προσωπικά έγινε ζημιά 1200 τόνων ζωοτροφών. Ο δήμος Τυρνάβου έχει 75 κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν 30.000 αιγοπρόβατα. Αυτό που μας λένε είναι να περιμένουμε. Μέχρι τώρα τα μαντριά μας τα καθαρίσαμε με τις δικές μας δυνάμεις, και για να γίνει αυτό χρειάστηκαν πολλά χρήματα. Εγώ δαπάνησα 50.000 ευρώ. Αυτό που ζητάμε είναι να πάρουμε τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές και όχι μόνο, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Μετά την κακοκαιρία, δύο κτηνοτρόφοι έχουν ήδη φύγει από το επάγγελμα. Δυστυχώς οι ζωοτροφές ακόμη και τώρα εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές» ανέφερε.
Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Συναυλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας