Καμπανάκι κρούουν οι ειδικοί για το πόσιμο νερό στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel – Ανησυχία επικρατεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.
Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και θα μπορούν να απευθύνονται στο 1555, χωρίς χρέωση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε έκτακτη ενημέρωση που έκαναν την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, έδωσαν σαφείς οδηγίες προς τις υγειονομικές αρχές, να μην εξαπλωθούν λοιμώδεις ασθένειες (γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κλπ) και πάρει διαστάσεις «υγειονομικής βόμβας» η μόλυνση των λιμναζόντων υδάτων, μετά την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, αλλά και την αποσύνθεση των πνιγμένων ζώων στον θεσσαλικό κάμπο.
«Είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία. Για την προσωπική μας υγιεινή, για να πιούμε νερό, για να μαγειρέψουμε ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουμε μέσα στο σπίτι» τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.
Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αναμένεται να αναλάβει σύντομα την προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
«Να γίνουν έλεγχοι»
«Γενικά μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες. Σίγουρα χρήση ασφαλούς νερού, πόσιμου, αυτήν την στιγμή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το εμφιαλωμένο», αναφέρει, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας ότι μέχρι «μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις σε όλο το δίκτυο υδροδότησης έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τόσο από μικροβιολογικής απόψεως όσο και οι φυσικοχημικές παράμετροι είναι ασφαλής για το νερό», θα πρέπει να καταναλώνεται εμφιαλωμένο.
«Το θέμα είναι στις πλημμύρες, όταν υπερχειλίσουν τα όμβρια ύδατα, όταν μεταφερθούν στο υδροφόρο ορίζοντα νερά από περιοχές με λιπάσματα ή εντομοκτόνα πρέπει να γίνει απαραίτητος έλεγχος».
Σύμφωνα με την ίδια, το στάσιμο νερό, «ειδικά αν ακολουθήσουν και υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόβλημα για μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου».
Δείτε επίσης: Στους 15 οι νεκροί στην χώρα μας από την Κακοκαιρία «Daniel» – Οκτώ φορές πάνω η στάθμη του Πηνειού