Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία σήμερα στα έργα του Μετρό για τις αιφνιδιαστικές απολύσεις

Με 24ωρη απεργία σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου, απαντούν οι οικοδόμοι στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης στις 24 απολύσεις οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το απόγευμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης:

24ωρη απεργία προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για την Δευτέρα 1/8/2022 τις ώρες από 6πμ μέχρι 6πμ της Τρίτης 2/8/2022 και καλεί στη συγκέντρωση στις 8.30 πμ στα γραφεία του Άκτωρα.

Η απόφαση πάρθηκε μετά τις απολύσεις συναδέλφων στο έργο του ΜΕΤΡΟ και αποτελούν την πρώτη και αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της εταιρίας να κάμψει κάθε αγωνιστική προσπάθεια για δουλειά με δικαιώματα, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. καμία απόλυση συναδέλφων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης!

Χρήστος Γιαννούλης: «Βαρβαρότητα» οι αιφνιδιαστικές και αδικαιολόγητες οι απολύσεις

Ως «βαρβαρότητα» χαρακτήρισε τις αιφνιδιαστικές και αδικαιολόγητες απολύσεις 24 εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, από την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Γιαννούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ζητώντας μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια, καθώς και οικογενειάρχες που έχουν να φροντίσουν παιδιά με προβλήματα αναπηρίας.

Μ. Κριθαρίδης: Να ανακληθούν οι παράνομες και εκδικητικές απολύσεις των 24 εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης

Να ανακληθούν οι «παράνομες και εκδικητικές» απολύσεις των 24 εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, να ισχυρίζονται ότι θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του και παράλληλα η ανάδοχος εταιρεία να προβαίνει σε αιφνιδιαστικές, αναίτιες και σε μεγάλο βαθμό εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, τη στιγμή κιόλας που οι συνθήκες εργασίας γι’ αυτούς είναι εξαιρετικά δυσχερείς και επικίνδυνες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και μέσα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικές υποδομές. Καλούμε την ανάδοχο εταιρεία να ανακαλέσει όλες τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις των 24 εργαζομένων που ανακοίνωσε και να ικανοποιηθούν όλα τα απολύτως εύλογα, αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Παράλληλα καλούμε την Πολιτεία, την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αντί να αρκούνται σε μία ακόμα επικοινωνιακού τύπου διαχείριση των έργων του περιβόητου πια “Μετρό Θεσσαλονίκης”, να θέσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τους όρους στους αναδόχους, μαζί με την Αττικό Μετρό που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, ώστε να υπάρξει αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στο έργο. Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε για σήμερα το Συνδικάτο οικοδόμων της πόλης, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα πίσω οι 24 απολύσεις των εργαζομένων, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στο Έργο με αυξήσεις 20% και πάνω για όλους, να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και να μην υπάρξει καμία απόλυση όσο υπάρχει αντικείμενο για την υλοποίηση του έργου αυτού».

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης από Χανιά:«Το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων δεν είναι προσωπικό ζήτημα αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας