«Συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους οι ελατοπαραγωγοί της χώρας και του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, αφού δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιον ΚΑΔ που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πάνος Σταμπουλίδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρξει θέμα στη λιανική πώληση, εδώ είμαστε να το δούμε. Δεν θα τους αφήσουμε ξεκρέμαστους τους ανθρώπους».
Επισημαίνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας δεν είναι ενταγμένος στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε, ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των ελατοπαραγωγών. Το ζητούμενο-πρόσθεσε είναι να βρούμε τον τρόπο διάθεσης των ελάτων στην αγορά, τη στιγμή που τα καταστήματα είναι κλειστά».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Δρούγα, σημείωσε ότι «είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών να ανακοινωθεί πως το διάστημα 27/11 με 24/12 θα διαρκέσει φέτος η περίοδος υλοτόμησης, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση διακόσμησης τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη αποσταλεί και μένει πραγματικά μόνο μια υπογραφή».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην απόφαση που θα ανακοινωθεί θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις ημερομηνιών που έχουν ζητήσει κάποιοι ελατοπαραγωγοί της χώρας, προκειμένου να μπορέσουν να κόψουν νωρίτερα και να διακινήσουν, και έτσι να ανταποκριθούν με συνέπεια στις συμφωνίες που έχουν κλείσει.
Ανακουφισμένοι οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη
Ανακουφισμένοι δήλωσαν από την πλευρά τους οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με τον πρόεδρο της κοινότητας, Ιωάννη Ξάκη, ελατοπαραγωγό, να υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ενδεχόμενη παύση της δραστηριότητάς τους θα σήμαινε οικονομική ζημιά 300.000 ευρώ τουλάχιστον, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας άνω των 500 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον ένα 10% αφορά σε άτομα εκτός του δημοτικού διαμερίσματος. «Το γεγονός ότι δεν μας ξεχνάνε στην ελληνική κυβέρνηση είναι από μόνο του ενθαρρυντικό», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας «με καλή διάθεση και συνεργασία ελπίζω να λυθούν ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στο πεδίο της λιανικής πώλησης των ελάτων».
Υπενθυμίζεται ότι στις εορτές των Χριστουγέννων 2019, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, τελικά πέτυχαν τον στόχο πώλησης 25.000 δέντρων, περισσότερα κατά 15% έναντι του 2018. Υπογραμμίζεται ότι το 2010 οι αντίστοιχες πωλήσεις ξεπερνούσαν και τις 45.000 δέντρα.
Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού Ταξιάρχης στην Χαλκιδική, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, κάθε χρόνο …σηκώνουν μανίκια τους από τις αρχές του Νοεμβρίου, φροντίζοντας για την επάρκεια της εσωτερικής αγοράς τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το επόμενο. “Κόβουμε και φυτεύουμε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινότητας.
Στις γιορτές του 2019 το έλατο Ταξιάρχη στοίχιζε από 40 μέχρι και 150 ευρώ, με τους παραγωγούς να κρατούν τις τιμές σταθερές για πέμπτη χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου κυμάνθηκε πέρυσι από 30 έως 100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως επανέλαβε ο κ. Ξάκης- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη Θεσσαλονίκη».
Η καλλιέργεια του ελάτου είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της σύμφωνα με τον κ. Ξάκη. Ο σπόρος φυτεύεται την ”Ανοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» επισήμανε.