Οκτώ προπτυχιακοί φοιτητές αποτελούν την πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε τη συμμετοχή της με πείραμα στο διεθνές πρόγραμμα εκτόξευσης πυραύλου REXUS.
Η ομάδα BEAM 3rd Gen του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υποομάδα της φοιτητικής ομάδας διαστημικής BEAM του ΑΠΘ) δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020. Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και τους περιορισμούς που επέβαλε, οι οκτώ φοιτητές ξεκίνησαν να συζητούν ιδέες, μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία πρόταση για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα REXUS-BEXUS, που συνδιοργανώνουν διαστημικοί οργανισμοί (DLR, SNSA, ESA, SCC, ESRANGE) και όπου ομάδες φοιτητών από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πρωτότυπο πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες, το στρατοσφαιρικό μπαλόνι BEXUS ή τον πύραυλο μονού σταδίου REXUS.
Τον Μάιο του 2021 η ομάδα κατέληξε στην πρόταση του DROPSTAR, ένα πείραμα που έχει ως στόχο την μελέτη του φαινομένου της συνένωσης σταγονιδίων γαλακτωμάτων υπό συνθήκες χαμηλής βαρύτητας. Τους μήνες που ακολούθησαν μέσα από διαδοχικές διαδικασίες αξιολόγησης της πρότασης η ομάδα του ΑΠΘ προκρίθηκε αρχικά μεταξύ των οκτώ καλύτερων ομάδων του διεθνούς διαγωνισμού και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι το πείραμά της DROPSTAR επιλέχθηκε ανάμεσα στα τέσσερα που θα ενταχθούν στον πύραυλο REXUS, η εκτόξευση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο ESRANGE Space Center στη Κιρούνα της Σουηδίας τον Μάρτιο του 2023.
Τα μέλη της BEAM 3rd Gen υποδέχθηκε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, μαζί με τον επιβλέποντα της ομάδας καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρο Καραπάντσιο και την Υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αγγελική Χονδρού. Ο πρύτανης του ΑΠΘ συνεχάρη τους φοιτητές για τη σπουδαία επιτυχία, εστιάζοντας στη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη σύνθεση της ομάδας, καθώς «πλέον η επιστήμη δεν κοιτά γνωστικό αντικείμενο, αλλά ενώνει διαφορετικές αφετηρίες, ανοίγοντας νέους δρόμους σε φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία προσφέρουν στους φοιτητές πολύτιμα εφόδια για ένα λαμπρό μέλλον μέσα ένα διεθνές, ανταγωνιστικό περιβάλλον».
«Η συμμετοχή μου στην ομάδα ξεκίνησε από τη γενικότερη αγάπη μου για τον τομέα διαστημικής και την επιθυμία να εκμεταλλευτώ τις σπουδές μου, να κάνω κάτι παραπάνω, να δραστηριοποιούμαι στο πανεπιστήμιο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Νούλα, προσθέτοντας πως «στην ομάδα έχουμε αναπτύξει μια πολύ όμορφη συνεργασία και είμαι πολύ περήφανη για όλους μας και για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που μας γεμίζει υπερηφάνεια και πολλή όρεξη για δουλειά».
Πρόκειται για του φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ειρήνη Ροδίου, Δημήτρη Κομίτη, Κωνσταντίνα Νούλα και Μαρία Δώλη, τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Παναγιώτη Μαργαρίτη και Έλλη Μωραϊτου, τη φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Χρύσα Επισκόπου και τον φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, Ηρακλή Κόνσουλα.
«Οι στόχοι του πειράματος»
Πρωτεύον στόχος του πειράματος DROPSTAR είναι η καταγραφή επαρκούς πλήθους φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων, ώστε να επιτευχθεί η καλή στατιστική των αποτελεσμάτων. Έπειτα, μέσα από πειράματα στο εργαστήριο, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι παράμετροι του γαλακτώματος που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου REXUS. Τη διεξαγωγή του πειράματος στην πτήση θα ακολουθήσουν η μελέτη και ανάλυση των καταγεγραμμένων φαινομένων συνένωσης, συγκρίνοντας τα δεδομένα των δύο διαγνωστικών τεχνικών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί σε διαφορετικές πλατφόρμες (ISS, παραβολικές πτήσεις), όπου και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια και την επίδραση αυτών των φαινομένων στο γαλάκτωμα.
Στους τεχνικούς στόχους του πειράματος συγκαταλέγονται η κατασκευή και ο συγχρονισμός της πρωτότυπης συσκευής γαλακτωματοποίησης του DROPSTAR, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής με έναν νέο, πιο αποδοτικό τρόπο για εφαρμογές στον τομέα της διαστημικής.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι και το μέσο για την επιστημονική προσφορά του πειράματος. Αρχικά, τα πειράματα που θα διεξαχθούν στο εργαστήριο, για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του γαλακτώματος, θα μας δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι (αναλογία ελαίου-νερού, συγκέντρωση τασενεργού κ.α.) επηρεάζουν τα παραγόμενα γαλακτώματα. Έπειτα, το κύριο αντικείμενο μελέτης του DROPSTAR, η ανάλυση των φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων ελαίου σε συνθήκες μικροβαρύτητας, θα αποτελέσει πηγή δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα του τομέα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την έλλειψη παρόμοιων πειραμάτων και αφετέρου τη στατιστική ισχύ του DROPSTAR.
Τέλος, η διαδικασία κατασκευής της πρωτότυπης συσκευής του DROPSTAR, όπως και η διαδικασία ενσωμάτωσης της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής I-VED, θα δώσουν σημαντικά δεδομένα για την κατασκευή ενός πειράματος προς εκτέλεση σε πύραυλο μονού σταδίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης: «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα»
- Άκης Σκέρτσος: Στρατηγική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ
- Έλενα Παπαρίζου: «Είχα μπλέξει με κακές παρέες και με έσωσε ο αδερφός μου»
- Ιστορικές εκλογές στη Βόρεια Αμερική
- Δραματική πρόταση Τραμπ: Θανατική ποινή για μετανάστες που σκοτώνουν πολίτες και αστυνομικούς
- Αμπελόκηποι: Στο δικαστήριο ο 31χρονος για τις κατηγορίες τρομοκρατίας