Θεσσαλονίκη: Οριακά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ανιχνεύτηκαν υψηλές τιμές ανάλογες με του Νοέμβρη

“Οριακά αυξητική” χαρακτηρίζεται η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 που εντοπίζεται στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ.

Στην έρευνα συνεργάζονται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, εφάμιλλες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου του 2020.

Πιο ειδικά, αναφορικά με τις μετρήσεις από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο τελευταίων χρονικά μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 5/4 και της Τρίτης 6/4 έχουν ως εξής:

-Οριακά σταθερή (αύξηση μόλις 7%) συγκριτικά με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 2/4 και της Κυριακής 4/4.

-Αυξημένη σε ποσοστό 30% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/3 και Τρίτης 30/3.

Μάλιστα, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και από τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29/3-4/4/2021 παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, 22-28/3/2021.

«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του covid-19 στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία (για μαθητές Λυκείων και εκπαιδευτικούς)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ