Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Σταθεροποιητικές συνεχίζουν να είναι οι τάσεις συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις ανάμεσα στις καθημερινές μετρήσεις.

Από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, προκύπτει οτι από τις 7 Απριλίου, όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου, οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με ελάχιστες αποκλίσεις και αυξομειώσεις.

Πιο ειδικά, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 19/04 και της Τρίτης 20/04 είναι:

– Οριακά μειωμένη κατά 4% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 16/04 και της Κυριακής 18/04.

– Μειωμένη κατά 14% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 12/04 και Τρίτης 13/04.

«Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση παραμένει οριακά σταθερή. Όσο περνούν οι ημέρες και παγιώνεται αυτή η οριζοντίωση μπορούμε να αισιοδοξούμε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, που διευκρίνισε πως «δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθιστώντας εύθραυστη την ισορροπία και επιβεβλημένη την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Σε ερώτηση σχετικά με την ερμηνεία των αυξομειώσεων που παρατηρούνται μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος ανέφερε: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται διακύμανση στις μετρήσεις έκκρισης ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα, εντός των ορίων της πειραματικής ακρίβειας, που μπορεί απλοποιητικά να χαρακτηριστεί ως ταλάντωση γύρω από μια θέση ισορροπίας. Όμως σε μια πανδημία δεν αναμένεται θέση ισορροπίας σε τέτοιες υψηλές τιμές ιικού φορτίου οπότε πρόκειται για κάτι στοχαστικό που εύκολα θα μετακυλήσει, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του covid-19 στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ανδρόγυνο φυγόποινων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play