Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΘΒΕ με αφορμή την έναρξη της δίκης Λιγνάδη (pics)

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, φεμινιστικών και αναρχικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στις 11:00 έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στα θύματα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της καταδίκης του ηθοποιού και σκηνοθέτη.


Οι συγκεντρωμένοι ανήρτησαν πανό τα οποία έκαναν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης ενώ παράλληλα ακούστηκαν συνθήματα στήριξης στα θύματα, κατά της πατριαρχίας, του κράτους, της αστυνομίας και των ΜΜΕ για τον τρόπο που διαχειρίζονται και καλύπτουν τις υποθέσεις βιασμών.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μεταφέρθηκε χθες από τις φυλακές Τριπόλεως σε αυτές του Κορυδαλλού προκειμένου δώσει το παρών στην ακροαματική διαδικασία.
Εντέλει λίγο μετά τις 09:00 σήμερα αφίχθη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκεί βρέθηκαν περίπου 50 άτομα να επιτηρούμενα από τις Αρχές.


Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα ενώ τα μέχρι σήμερα πορίσματα των δικαστικών αρχών, αναφέρουν πως πρόκειται για «ένα άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα».
Εις βάρος του αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες κατηγορίας, με τον ίδιο να εμμένει στο ισχυρισμό του πως πρόκειται περί «στρατευμένων» μαρτύρων σε μια κατασκευασμένη υπόθεση.

Είναι η πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metοo που ξεσπασε περίπου έναν χρόνο πριν μεταξύ άλλων και καλλιτεχνικό χώρο και συνετάραξε την ελληνική κοινή γνώμη.

Διακοπή της δίκης

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας ζήτησε πολυήμερη διακοπή της δίκης λόγω φόρτου εργασίας:

“Είναι τόσο βαρύ το πρόγραμμά μου, θα ζητήσω διακοπή εντός μηνός, όχι αναβολή. Δέχομαι αφόρητη πίεση από τον κ. Λιγνάδη για να ξεκινήσει η δίκη, αλλά έχω την ίδια μέρα Μικτό Ορκωτό και την επομένη αρχίζει η δίκη Τοπαλούδη” είπε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Μετά το αίτημα του κ. Κούγια, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση έτσι ώστε να αποφασίσει το αν θα γίνει σήμερα η δίκη ή όχι. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η κλήρωση των ενόρκων που θα μετέχουν στη σύνθεση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Ο κ. Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες και ακόμη δύο εξαίρεσε ο εισαγγελέας.

Μετά την κλήρωση η σύνθεση της έδρας διαμορφώνεται ως εξής: Τρεις γυναίκες τακτικοί δικαστές, τρεις γυναίκες ένορκοι και ένας άντρας ένορκος.

Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής ο Γιάννης Βλάχος σχολιάζοντας αυτή τη κίνηση έκανε λογο για προσπάθεια του κατηγορούμενου να δυσκολέψει κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφέροντας πως κάποιος εξ αυτών κατοικεί στο εξωτερικό και έχει ήδη έρθει στην χώρα μας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Εκτός από την σημερινή συγκέντρωση έξω από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη και το διαμαρτυρόμενο πλήθος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, πορεία διαμαρτυρίας για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε και εχθές το βράδυ στα Προπύλαια με μερικά από τα συνθήματα να ειναι τα:

«Έχετε λεφτά έχουμε φωνή όχι στην συγκάλυψη του κάθε βιαστή», «Ακόμη κι αν φορέσω την φούστα μου καπέλο όταν λέω “όχι” σημαίνει πως δεν θέλω» και «Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει».

Δείτε επίσης: Ζέτα Μακρή για μαθητή με φούστα: «Ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης προσδιόρισε ως τρανς ανήλικο μαθητή»