Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ “Τάλως” ανέλαβε την απολύμανση εσωτερικών χώρων στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” με υπεριώδη ακτινοβολία

Ένα ευρωπαϊκό ρομπότ, ονόματι “Τάλως”, έφτασε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας την απολύμανση στους εσωτερικούς χώρους μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ο “Τάλως φέρει το όνομα του μυθικού χάλκινου γίγαντα, που ήταν προστάτης στη μινωική Κρήτη και θεωρείται το πρώτο ρομπότ στα χρονικά, έχει την ικανότητα να απολυμάνει τους απλούς θαλάμους ασθενών σε μόνο 10 λεπτά, τη στιγμή που με μία φόρτιση 8 ωρών δύναται να «εργαστεί» 2,5 ώρες και να απολυμάνει παραπάνω από 18 θαλάμους.

Ο “Τάλως” είναι το δεύτερο από τα δύο ρομπότ που διέθεσε στη χώρα μας και ένα από τα 200 που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρωπαϊκά νοσοκομεία, στην προσπάθεια να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, μέσω της πρωτοβουλίας του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).

To συγκεκριμένο ρομπότ, αξίας 60.000 ευρώ, κατασκευάστηκε στη Δανία και παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 6 Απριλίου. Ο “Τάλως”, μόλις έφτασε στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια τεχνικών εξειδικευμένων στη ρομποτική, χαρτογράφησε χώρους τους οποίους θα απολυμαίνει, καθώς και τα χειρουργεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Μόλις δεχτεί την εντολή του χειριστή μέσω ενός tablet μεταβαίνει στον χώρο, αφού πλέον αναγνωρίζει το περιβάλλον. Μόλις βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μένει μόνος του στον χώρο και με προσεκτικές κινήσεις, κάνοντας χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαφανίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, μόλις σε λίγα λεπτά.

Όταν ο “Τάλως” ολοκληρώσει την αποστολή του, ρωτά τον χειριστή αν επιθυμεί να συνεχίσει την απολύμανση σε κάποιον άλλο χώρο ή να επιστρέψει στο σημείο φόρτισης.

Όπως ανέλυσαν εξειδικευμένοι τεχνικοί στο προσωπικό του “Παπαγεωργίου”, που θα εποπτεύει το ρομπότ, η χρήση του είναι πιο ασφαλής για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι απολυμαίνει με φυσική διαδικασία και όχι με χρήση κάποιου χημικού απολυμαντικού.

Επίσης, αποφεύγεται η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το προσωπικό δεν χρειάζεται πλέον να μεταφέρει, να χειρίζεται ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες. Άρα, αποφεύγεται η έκθεση του προσωπικού σε οποιοδήποτε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα παραδόθηκε στο “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο” στην Αθήνα η “Βιολέτα”, το πρώτο από τα δύο ρομπότ απολύμανσης που διέθεσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Δείτε επίσης: Γεραπετρίτης: “Λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις για υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ